اورشلیم پست در مقالهای دلایل عدم تمایل یهودیان آمریکا به تحصیل در دانشگاههای اسرائیل از یک سو و ناکامی آموزش عالی اسرائیل در جذب دانشجویان یهودی آمریکایی از دیگر سو را تحلیل و بررسی کرده است.
در این فریسته آمده است: دانشگاههای اسرائیل نقش مهمی در احیای روابط این کشور با یهودیان خارج از اسرائیل حیاتی دارند، مشروط بر اینکه رهبران آن برای اطلاع رسانی تلاش کنند.
به نوشته اورشلیم پست، مرکز رتبهبندی دانشگاههای جهانی (CWUR) اخیراً فهرست موسسات رتبهبندی جهانی 2000 خود را در سال 2023 منتشر کرد. در حالی که چین پیشرفت تحصیلی چشمگیری داشته و دانشگاههای آمریکایی همچنان در صدر دانشگاهها و مدارس برتر دنیا هستند، اغلب مراکز آموزشی اسرائیل از جمله دانشگاه عبری اورشلیم که با سه پله سقوط به رتبه 70 رسید، از جایگاه بینالمللی خود سقوط کرهاند.
این رسانه صهیونیست در تحلیل خود آورده است: اینکه دو سوم دانشگاههای اسرائیل کاهش رتبه را تجربه کردهاند، نشان دهنده روند نگرانکنندهای در سیستم آموزش عالی این کشور است.
اورشلیم پست در ادامه افزود: در دهه گذشته، اسرائیل از رتبه دوم به رتبه ۲۱ در میان کشورهای OECD در هزینههای ملی برای تحقیق و توسعه دانشگاهی به عنوان درصدی از تولید ناخالص ملی سقوط کرد.
رکود اسرائیل در نظم جهانی در زمان حساسی برای یهودیان آمریکایی رخ داده است. گفتمان متناقض درباره اسرائیل در دانشگاههای ایالات متحده به طور مخربی بر دانشجویان یهودی تأثیر می گذارد.
به گزارش اورشلیم پست خطر صهیونیستهای افراطی دمکراسی در اسرائیل را نابود کرده است. از این رو این محدودیتهای تحمیلی منجر به عدم تمایل دانش آموزان به اسرائیل در مدارس ایالات متحده شده است.
در ادامه آمده است: «دور شدن از وابستگی مذهبی، قطببندی سیاسی و ازدواجهای مختلط» از جمله دلایل بیعلاقه یهودیان آمریکا به رژیمصهیونیستی و حتی «نگرشهای ضداسرائیلی» این یهودیان است.
نویسنده مقاله متذکر شده است: از دیگر دلایل بیعلاقگی اکثر یهودیان آمریکا به تحصیل در اسرائیل، ناکامی دولت صهیونیستی در برآورده کردن معیارهای آکادمیک ارزشی اکثر یهودیان آمریکایی و رواج آموزشهای آسیبرسان در جامعه دانشگاهی اسرائیل است.
ترجیح «ارتدوکس» بر سایر جریانهای یهودی در قوانین را از دلایل مذهبی این رویگردانی و تضاد اکثریت یهودیان با دولتهای حاکم بر اسرائیل را از دلایل سیاسی این رویگردانی دانسته و در توضیح آن آورده است که «اکثر یهودیان آمریکا بهعنوان دموکرات شناخته میشوند..»
این دلایل بهطور حتم بخشی از چرایی رویگردانی یهودیان آمریکایی از رژیمصهیونیستی است اما همه آن نیست؛ چراکه بر اساس جدیدترین نظرسنجی Pew در مورد یهودیان آمریکایی (2020)، از هر 10 آمریکایی که خود را یهودی میدانند، هفت نفر در طول عمر خود حتی یک بار نیز به سرزمینهای اشغالی سفر نکردهاند. نکته قابل تامل این است که این افراد عمدتا اهل سفر هستند اما ترجیح میدهند به پاریس، رم یا سایر کشورهای اروپایی سفر کنند.
اورشلیم پست ادامه داد: نشانههای زوال رژیمصهیونیستی، عمیقتر از آن است که بتوان آن را محدود به دولت بنیامین نتانیاهو دانست. یکی از نشانههای این زوال، در حوزه تحصیل دانشآموزان یهودی در مدارس «عبری» خود را به نمایش گذاشته است.
بر اساس مطالعهای که اخیرا توسط پروژه آموزش یهودیان (The Jewish Education Project) انجام گرفته است، ثبتنام دانشآموزان در مدارس عبری «تکمیلی» در سراسر ایالات متحده در طول 14 سال (2020-2006) تقریبا به نصف کاهش یافت و حدود 27 درصد از این مدارس تعطیل شدند. این درحالی است که در همین مدت تعداد کودکان یهودی 17 درصد افزایش یافته است.
در سال 1987 حدود 280 هزار دانشآموز در مدارس تکمیلی یهودیان در ایالاتمتحده و کانادا تحصیل میکردند. در سال 2006 این مدارس با کاهش 50 هزار نفری روبهرو شد. اکنون تنها 141 هزار دانشآموز در این مدارس تحصیل میکنند. همین وضعیت نیز باعث شده است تا از 761 مدرسه تکمیلی، 556 مدرسه بهطور کامل تعطیل شوند. از 205 مدرسه باقیمانده، برخی به لطف عواملی مانند ادغام، فعلا پابرجا هستند. بهعنوان نمونه دو کنیسه در میشیگان با فاصله حدود 800 متری، برای جلوگیری از تعطیلی حدود هفت سال پیش مدرسهای مشترک تاسیس کردند.
تعطیلی این مدارس از آن جهت دارای اهمیت است که در آنها دانشآموزان آداب و رسوم و تاریخ عبری و یهودی را فرا میگرفتند. خاخام «دنا کلاین»، مدیر ارشد مدلهای جدید پروژه آموزش یهودیان در اینباره به پایگاه آکسیوس گفته است «تغییرات زیادی در شیوه زندگی یهودیان آمریکایی امروزی وجود دارد که ممکن است باعث شود آنها کمتر به دنبال آموزش یهودی در مدارس مذهبی باشند.»
بسیاری از دانشگاههای اسرائیل دفاتر خود را در ایالات متحده دارند. با توجه به اینکه نقش اصلی آنها جمع آوری کمک مالی برای مؤسسات مربوطه است، رویدادهای داخلی عمدتاً حول جمع آوری پول میچرخد.
لینک مقاله: https://www.jpost.com/opinion/article-743757