خریدیها، همان جامعه یهودی افراطی ارتدوکس هستند. این فرقه، همواره بسیار تودار در جوامع خود زندگی کردهاند تا از تأثیر دیگران دورمانده و سنتهای بسیار محافظهکارانه خود را حفظ کنند. آنها جامعهای بسیار بسته با ساختاری انعطافناپذیر را تشکیل دادهاند.
واشنگتن پست به بهانه لغو قانون معافیت سربازی برای جوانان خریدی در بررسی جنبههای مختلف زندگی جامعه خریدی نوشت: از 70 سال پیش درست زمانی که اسرائیل تأسیس شد، رهبران افراطی ارتدوکس با اتخاذ استراتژیهای جدید برای نگه داشتن جوانان در جامعه، سیستم مدرسهای خاص خود را ایجاد کردند که تنها به مطالعات مذهبی اختصاص داشت و بخشی از بودجه آن توسط دولت تامین میشد.
به باور خریدیها زبانهای خارجی، علم و تاریخ همگی خطرناک هستند، زیرا کودکان را در معرض افکار سکولار قرار میدهند، از این رو آموزش این علوم در مدارس خریدی ممنوع شدهاست. اما معضل بزرگتر مقاومت خریدیها در برابر آموزش عمومی است زیرا آموزش فوق ارتدکس هیچ کاری برای آماده کردن کسی برای کار در یک اقتصاد مبتنی بر دانش انجام نمیدهد و همچنین این نکته که فقط نیمی از مردان بزرگسال ارتدوکس به عنوان نیروی کار فعال هستند را باید به موارد بالا علاوه کرد.
در بخشی از این گزارش میخوانیم: خریدیها هنجار دیگری به نام معافیت از سربازی اجباری ایجاد کردهاند. به باور خریدیها خدمت در ارتش به معنای غوطهور شدن در یک نهاد سکولار است از این رو به شدت با خدمت اجباری در ارتش مخالف هستند.
خریدیها و سیاست
خریدیها یکی از ساختارهای حامی کابینه نتانیاهو در اسرائیل هستند، فرقههای ارتودکسی افراطگرا بخش اصلی ائتلاف حاکمیت بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی بوده و واکنشها نسبت به نفوذ خریدیها در حاکمیت رژیم اسرائیل، یکی از دلایل اصلی بنبست سیاسی رژیم صهیونیستی که بسیار ادامهدار شده به شمار میرود.
موضعگیری بسته خریدیها در برابر تکنولوژی
خریدیها به طور کل از جهان کنارهگیری کردهاند؛ تا جایی که در خانوادههای خریدی بیتالمقدس نه رادیو هست و نه تلویزیون چه رسد به اینترنت. از اینرو اطلاع رسانی و آگاهی از طریق پلاکاردی که به دیوار نصب میکنند، اعلام میشود، دقیقا مثل عهد عتیق! در شهرهای یهودینشین سدههای نوزدهم و بیستم میلادی آنچه مهم یا لازمالاجرا بود را بر روی صفحهای نوشته با میخ به دیوارهای شهر میآویختند. در بیتالمقدسِ تحت کنترل تلاویو هنوز هم این عمل مرسوم است.
خاخامها در مدارس دینی به پیروان این آیین نسبت به تأثیر مخرف فرهنگ بیگانه توسط اینترنت که میتواند خلوص زندگی جوانان را از بین ببرد، هشدار دادهاند. به همین سبب این جامعه از تکنولوژی به دور مانده است. البته کوشش خاخامها در ممنوعیت استفاده از اینترنت به جایی نرسید، کمیسیون خاخامها برای بررسی مسائل رسانهای تایید کرد امکان ممنوعیت کامل استفاده از اینترنت وجود ندارد چون شبکه اینترنت در برخی موارد ضروری است. صفحههای اینترنتی کوشر (اصطلاح یهودیان برای غذای پاک و حلال) از این دست است.
آیا هوش مصنوعی تهدیدی برای رعایت سنتهای یهودی است؟
یک رسانه صهیونیست به بهانه عید شاووت نوشت: هوش مصنوعی میتواند 64000 دستور پخت چیزکیک کوشر تولید کند، هدف از این گزارش اثبات ارزش هوش مصنوعی برای یهودیان ارتدکس است.
در این گزارش آمده است: هوش مصنوعی علیرغم نگرانیها در مورد استفاده از اینترنت میتواند یک موهبت برای سنتهای یهودی باشد نه تهدید. با نزدیک شدن عید شاووت خانوادههای خریدی با استفاده از اپلیکیشن هوش مصنوعی میتوانند دسرهای لذیذ و متنوعی درست کنند.
آبراهام بری با استفاده از هوش مصنوعی برنامهای برای پخت چیزکیک ارائه کرد، علیرغم شکست طرحش، گفت: او امیدوار است استفاده از هوش مصنوعی برای مخاطبان خریدی جا بیفتد. او گفت:«جامعه یهودی همیشه کمی عقب است، اجازه دهید با آن(هوش مصنوعی) روبرو شویم. این سنت است که ما را عقب نگه داشته است.»
پیشتر نیز خریدیها با اتخاذ موضع مخالف در برابر تکنولوژی، استفاده از تلفن هوشمند را ممنوع کردند. به طور مثال چندی پیش خاخامی جوان با خرید گوشی هوشمند، اعتراض شدید خاخام های خریدی را برانگیخت. ویدئویی جنجالی از ضرب و جرح این خاخام توسط همفکرانش در رسانهها پخش شد.
لینک خبر: https://salat.zahav.ru/Articles/3581940
اخبار مرتبط