لاپید به درستی بیان کرد که دموکراسیسازی گامی ضروری در بلوغ یشآتید به عنوان یک حزب حاکم است. اما آیا این حزب واقعاً دموکراتیک است؟
یشآتید، بزرگترین حزب اپوزیسیون کشور (که به شدت از معترضانی که در تظاهرات هفتگی ضد دولتی و اصلاحات قضایی حمایت میکند) روز دوشنبه اعلام کرد که قصد دارد در ماه دسامبر یک کنوانسیون ملی برای انتخاب این حزب برگزار کند. نکته مهم این است که این اولین بار در تاریخ 11 ساله این حزب میباشد که قرار است رهبر آن از طریق انتخابات برگزار شود.
انتخابات برای کنوانسیون حزب در سال گذشته برنامه ریزی شده بود، اما هیچ کس تصمیم به رقابت با یائیر لاپید (بنیانگذار حزب و رئیس آن) در 11 سال گذشته و مردی که تقریباً رهبری میکند چه کسانی در لیست کنست یشآتید قرار بگیرند و چه کسانی حذف شوند، نشد. انتظار میرود که این کنوانسیون حدود 750 عضو داشته باشد که اکثریت قریب به اتفاق آنها وفادار به لاپید هستند.
دموکراسی فقط مربوط به انتخابات نیست، بلکه انتخابات یک موجود را دموکراتیک میکند
همانطور که رهبران جنبش ضد اصلاحات قضایی در چند ماه گذشته بارها گفتهاند، دموکراسی فقط مربوط به انتخابات نیست. عناصر مهم دیگری در یک دموکراسی وجود دارد، مانند کنترل و تعادل و حمایت از حقوق اقلیتها. دموکراسی فقط برگزاری انتخابات نیست. اما برگزاری انتخابات بخش بزرگی از چیزی است که یک نهاد را دموکراتیک میکند، خواه یک کشور پهناور یا یک اتحادیه کارگری یا حزب سیاسی باشد.
بنابراین، به نظر میرسد که حزبی که خود را مدافع دموکراسی کشور معرفی میکند، در حال برداشتن گامهایی برای دموکراتیکتر شدن است. در غیر این صورت، ادعاهای این حزب مبنی بر اینکه یک رهبر دیکتاتور در حال حاضر بر اسرائیل حکومت میکند تا حدودی پوچ به نظر میرسد.
بنابراین برای یشآتید خوب است که در کنوانسیون حزب انتخابات برگزار کند. برخلاف سال گذشته، این بار یک نفر برای به چالش کشیدن لاپید قدم برداشته است: رام بن باراک (رئیس سابق کمیته روابط خارجی و دفاع کنست) که پیش از ورود به سیاست در سال 2019، معاون موساد بود.
آخرین باری که فردی از درون حزب، رهبری لاپید را به چالش کشید، عوفر شله در سال 2020 بود. البته این کار برای او پایان خوبی نداشت. شله در دسامبر 2020 در حالی که اعلام کرد حزب را ترک می کند، گفت: «من از یائیر لاپید خواستار برگزاری انتخابات برای رهبری یشآتید شدم، اما او نپذیرفت و همچنان هرگز نخواهد پذیرفت.»
شانس بن باراک برای شکست دادن لاپید، که سیطره آهنینی بر حزب دارد، نزدیک به صفر است، و برخی از ناظران احتمال میدهند که این فقط یک کارزار نمادین برای دموکراتیک جلوه دادن حزب است (اگرچه بن باراک شدیداً این موضوع را رد می کند).
لاپید روز دوشنبه گفت: “ما امروز یشآتید را به یک حزب دموکراتیک تبدیل کردهایم، زیرا این یک گام ضروری در بلوغ ما به عنوان یک حزب حاکم است.”
یشآتید قطعا خود را یک حزب حاکم میبیند. مشکل این است که نظرسنجیها این اعتماد را منعکس نمیکند.
- در انتخابات گذشته، با نشستن لاپید در دفتر نخست وزیری، یشآتید بیشترین کرسی ها را در تاریخ خود به دست آورد با 24 کرسی و پس از لیکود که 32 کرسی به دست آورد، در رده دوم قرار گرفت.
- نظرسنجیهای کنونی برای این حزب خوشایند نبوده است. میانگین 10 نظرسنجی مهم اخیر که توسط ایستگاه های تلویزیونی و روزنامه های کشور از 10 سپتامبر گرفته شده؛ نشان میدهد که یشآتید در صورت برگزاری انتخابات امروز تنها 17 کرسی را به دست میآورد. این کاهش شدید 29.5 درصدی نسبت به قدرت کنونی آن در کنست است، که نشان میدهد برآوردهای این حزب با رای مردم متفاوت است.
- این نظرسنجیها نشان میدهد که حزب وحدت ملی بنی گانتز کمتر از 29 کرسی به دست میآورد که افزایش 138 درصدی نسبت به وضعیت فعلیاش در کنست است، در حالی که 32 کرسی لیکود در حال افول است و به 27 صندلی کاهش داده است.
چرا لاپید با انتخابات مقدماتی لیست حزب مخالف است؟
لاپید در مصاحبهای با رادیو 103 در اوایل هفته گذشته گفت که در حالی که معتقد است باید انتخابات مقدماتی برای حزبش وجود داشته باشد، اما با انتخابات مقدماتی لیست حزب مخالف است. او گفت: «اگر میخواهید دلیل آن را بدانید، کافی است نگاهی به فهرست لیکود بیندازید.»
او روز دوشنبه در گفتگو با اعضای حزب گفت که “انتخابات مقدماتی لیکود را نابود کرد و حزب کارگر را به پایان رساند و من دلیلی برای تکرار اشتباهات آنها نمیبینم.”
استدلال لاپید در طول سالها علیه انتخابات مقدماتی نه تنها حول آنچه برای لیکود و حزب کارگر انجام دادند، بلکه بر آنچه که آنها با حزب شینویی پدرش تامی لاپید انجام دادند نیز متمرکز بود.
شینویی یک حزب سیاسی سکولار بود که توسط لاپید ارشد در اواخر دهه 1990 بازسازی شد و در انتخابات 2003 با کسب 15 کرسی و تبدیل شدن به سومین حزب بزرگ کنست و یکی از اجزای اصلی ائتلاف حاکم آریل شارون، همه را شگفت زده کرد.
با این حال، شکاف داخلی حزب را تحت فشار قرار داد و یائیر لاپید استدلال کرده است که افول حزب تا حدی به دلیل انتخابات مقدماتی آن قبل از انتخابات 2006 بوده است. آن انتخابات مقدماتی منجر به شکست چندین عضو برجسته شد که منجر به خروج آنها و فروپاشی حزب شد. موضع لاپید که مشتاق به تکرار نکردن این اشتباه است که همیشه این بوده است که انتخابات مقدماتی احزاب را تضعیف می کند.
با این حال یک نظر دیگر وجود دارد. انتخابات مقدماتی همچنین میتواند به یک حزب انرژی بدهد و به اعضای آن احساس مالکیت بدهد. اما این سوال است که آیا انتخاباتی که نتیجه آن توسط نهادی که وفاداری آن – از طریق یک فرآیند انتخاب پیچیده – میتواند به حزب بازگردد، میتواند کارساز باشد یا خیر.
لاپید به درستی بیان کرد که دموکراسیسازی گامی ضروری در بلوغ یشآتید به عنوان یک حزب حاکم است. با این حال، او کمی بیش از حد خوشبین بود و گفت که این گام اکنون چیزی است که یشآتید را دموکراتیک می کند.
لینک خبر: https://www.jpost.com/israel-news/politics-and-diplomacy/article-761545