بانک مرکزی رژیم صهیونیستی با هدف تقویت ارزش شِکل در برابر دلار، 30 میلیارد دلار ارز خارجی را به بازار سرمایه تزریق کرد، اما نرخ برابری شِکل در برابر دلار 2% سقوط کرد.
در نتیجه جنگ غزه و افزایش نرخ دلار مقابل شِکل، بانک مرکزی اسرائیل به طور غیر منتظرهای فروش ارز خارجی به میزان 30 میلیارد دلار را در تلاش برای مهار تضعیف شدید شِکل اعلام کرد.
امیربارون، رئیس بانک مرکزی اسرائیل
وبسایت روزنامه اسرائیلی «کلکالیست»در مقالهای نوشت: تحرکات اخیر ارز، واکنشی به تشدید شرایط امنیتی است. در واقع اینبار یک رویداد بالقوه در حال انجام است که تاثیرات منفی خود را هم بر فعالیت اقتصادی و هم بر احساسات عمومی جامعه اسرائیلی خواهد گذاشت.
به دنبال درگیریها در نوار غزه، ارزش شِکل به شدت در حال کاهش است و دلار پیش از عرضه ارز خارجی در بازار سرمایه، به 3.95 شِکِل افزایش یافت. در همین راستا روز گذشته بانک اسرائیل از فروش دلار به میزان 30 میلیارد شِکِل خبر داد. در اطلاعیه این بانک آمده است: به منظور تعدیل نوسانات نرخ ارز شِکِل و تأمین نقدینگی مورد نیاز برای ادامه فعالیت منظم بازارها، فروش دلار آغاز شده است.
مدیر بخش بازار در بانک اسرائیل نیز خاطر نشان کرد: پیش از انجام معاملات، نرخ دلار به 3.98 شِکِل و در آسیا به 4.02 و 4.03 شِکِل رسیده بود.
این اقدام بانک اسرائیل احتمال افزایش نرخ بهره در نشست آتی در 23 اکتبر را به شدت کاهش میدهد. در بازارهای بین المللی، شاخص دلار با 0.5% افزایش به 106.55 واحد رسید. همچنین توثیق و رهن اوراق بهادار در دهها نقطه مهم در اراضی اشغالی، افزایش یافت.
جنگ غزه خسارتهای جبران ناپذیری در تمامی زمینهها (اعم از اقتصادی، امنیتی، تعطیلی مشاغل به مدت نامعلوم و..) به جامعه اسرائیل تحمیل کرد که البته میزان دقیق آن را نمیتوان محاسبه کرد اما پر واضح است که خسارات وارده به میلیاردها شِکِل خواهد رسید.
البته پیشبینی میشود که برخلاف عملیاتهای مختلف در جنوب اراضی اشغالی که طی سالهای متوالی صورت گرفته و کمترین تاثیر در بازار اسرائیل را داشته است، این جنگ تاثیر عمیقتری در حوزههای مختلف در اسرائیل داشته باشد.
شواهد حاکی از آن است که اسرائیل تمایل دارد وارد یک جنگ طولانی مدت شود. اما فراموش نکنیم که اگر جنگ به درازا بکشد، وضعیت اقتصادی روزبهروز بدتر خواهد شد و شرایط سیاسی و اجتماعی نیز با تأثر از وضعیت اقتصادی به مراتب بدتر خواهد شد!
پر واضح است که وزارت دارایی باید یک دوره جدید مالی را محاسبه و بودجه سال 2024 را مدیریت کند. درآمدها به دلیل تعطیلی مشاغل در پی جنگ غزه، کاهش چشمگیری خواهد داشت، همچنین انتظار میرود که هزینهها نیز افزایش یابد.
«اسموتریچ» روز گذشته جلسهای تحت عنوان ارزیابی اولیه وضعیت با همه مقامات ارشد این وزارتخانه برگزار کرد. مدیریت بودجه دفاعی، مکانیسمهای جبران خسارات وارده در طول مدت درگیری و نیازهای بخشهای مختلف اقتصادی در طول جنگ از جمله مواردی بود که در جلسه مطرح شد.
لینک خبر: https://www.calcalist.co.il/market/article/hknpyelzp
اخبار مرتبط: