جنگ بیشترین تأثیر منفی را بر اقتصاد بهویژه بانکهای اسرائیل داشته است.
پس از یک سال رکود و از ابتدای جنگ تاکنون 5 بانک از بانکهای اسرائیلی 20% با کاهش سرمایهگذاری مواجه شدهاند. از دلایل این بحران میتوان به ترس از مشکلات در پرداخت اعتبار بنگاهها و خانوارها، قرار گرفتن برخی از آنها در رتبه بالایی از صنعت املاک و فرار سرمایهگذاران خارجی اشاره کرد.

بر اساس آماری که در رسانههای عبری زبان منتشر شده است در این گزارش وضعیت بانکهای بحرانزده را بررسی میکنیم:
بانکهای اسرائیلی با سود کل تقریباً 14 میلیارد شِکِل در نیمه اول سال و بازده سرمایه دو رقمی مرکز جذب سرمایهگذاران خارجی محسوب میشدند. این سودها باعث شد که شاخص بانکی روند صعودی داشته باشد و بعد از سه هفته با افزایش بیش از 12% در یک نقطه اوج تاریخی به پایان برسد اما جنگ 7 اکتبر ورق را برگرداند.
از ابتدای جنگ تا امروز، شاخص بانکی 20% سقوط کرد. پنج بانک بزرگ و مطرح اسرائیل به نامهای لئومی، هاپوئلیم، میزراخی تفاخوت، دیسکانت و بینالمللی از ابتدا سال تا کنون بازدهی منفی 6% را تجربه کردهاند. سهام بانک لئومی با افت بیش از 22% بیشترین افت را داشته است.
به نظر میرسد این پایان راه نیست. در بازار اقتصاد انتظار میرود تا وقتی جنگ ادامه دارد، سرمایهگذاران نیز به فروش سهام بانکها ادامه خواهند داد.
کاهش ارزش سهام نتیجه دو چیز است:
- افزایش ریسک که الان به وضوح در حال وقوع است.
- فروش سهام بانکها توسط سرمایهداران خارجی.
تا زمانی که در اوکراین جنگ ادامه دارد، اسرائیلیها نمیتوانند سهام بانکی آنجا را در اختیار خود بگیرند. همچنین گفته میشود که بانکها از جمله صنایعی هستند که بیشتر در معرض سرمایهگذاران خارجی قرار دارند. به همین دلیل است که این کاهش شدید رخ داده زیرا سهام بانکها نقدشوندهترین سهم در بورس تلآویو هستند. البته باید به این نکته توجه داشته باشیم که سیستم مالی در اسرائیل جزو صنایع اساسی در این رژیم است و در تلآویو از نظر بازارپسندی بیشترین اهمیت را دارد. همچنین شاخص بانکی نیز شاخصی است که آسانترین ورود و خروجی را به خود اختصاص داده است.
از این رو بانکها نوعی شاخص برای اقتصاد رژیم صهیونیستی تلقی میشوند. در دوره فعلی احتمال تعدیل قابل توجهی در فعالیت آنها وجود خواهد داشت. همانطور که گفته شد، در کنار سرمایهگذاران خارجی و بازار پذیری بالا، انتظار میرود که جنگ به فعالیت بانکها آسیب برساند. خطر اصلیای که جامعه صهیونیستی را تهدید میکند افزایش بازپرداخت وام برای مشاغل و خانوارها بهویژه صنعت املاک و مستغلات است.

آیا اکنون زمان سرمایهگذاری در بانکهاست؟
در حال حاضر و با توجه به وضعیت جنگی، رژیم اسرائیل در بحبوحه یک رویداد بزرگ است. با توجه به میانگین چند برابر سرمایه در سیستم بانکی، چیزیکه ارزش بازار بانکها را بر سرمایه سهام آن تقسیم میکند، شرایط موجود حاکم بر اقتصاد است. از سویی دیگر برخی معتقدند که یک فرصت سرمایهگذاری بسیار مناسبی ایجاد شده است که نسبت ریسک به فرصت، عالی است.
مسیر نرخ سود چه تاثیری بر سیستم خواهد گذاشت؟
یکی از عواملی که به طور قابل توجهی بر نتایج بانکها تأثیر میگذارد، نرخ بهره بانک اسرائیل است. دیروز کمیته مالی عمدتا برای حمایت از ارزش شِکِل، نرخ بهره را بدون تغییر روی 4.75% گذاشت، اما اکثر تحلیلگران تخمین می زنند که استاندار در تصمیم بعدی در آذرماه سال جاری چارهای جز کاهش نرخ سود برای کمک به رونق اقتصاد نخواهد داشت.
تصمیم فعلی نرخ بهره تأثیر قابل توجهی بر بانکها ندارد. چرا که هیچکس نمیداند جنگ چه زمانی به پایان میرسد و تا چه حد گسترده خواهد شد، اما نرخ بهره در نهایت کاهش خواهد یافت. حتی اگر همین لحظه نیز کاهش پیدا کند برای امسال تأثیر خاصی نخواهد داشت زیرا به پایان سال نزدیک شدهایم و واقعیت این است که بانکها هیچ نقشی در کاهش نرخ بهره نداشتهاند.
لینک خبر: https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001460869
اخبار مرتبط