تعداد متقاضیان بینالملل دانشگاههای رژیم صهیونیستی به شدت کاهش یافته است.
سایت روزنامه هاآرتص در گزارشی با اعلام کاهش شدید دانشجویان خارجی نوشت: دو تن از موسسات دانشگاهی پیشرو در اسرائیل، از زمان آغاز جنگ، نگرانی فزانیدهای را نسبت به کاهش شدید تعداد دانشجویان دکتری و پسا دکترای خارج از کشور اعلام کردند.
موسسه علمی وایزمن در رحوت و دانشگاه تلآویو هشدار دادند که تعداد دانشجویان در 9 ماه گذشته کاهش نگران کنندهای داشته است. همچنین شواهد نیز از بروز پدیده فرار مغزها در میان اعضای هیئت علمی حکایت میکند.
مؤسسه وایزمن که در بین موسسات آکادمیک رژیم صهیونیستی رتبه اول را دارد، معمولاً 70 درصد از دانشجویان فوق دکترای خود را از خارج از کشور پذیرش میکند اما از زمان شروع جنگ، آمار دانشجویان بینالملل پسا دکتری در مقایسه با چهار سال تحصیلی قبل، حدود 60 درصد کاهش داشته است.
علاوه بر این، در مقایسه با میانگین تعداد درخواستها بین سالهای 2019 تا 2023، تعداد متقاضیان بینالمللی که سال آینده برای تحصیل در این موسسه ثبتنام میکنند، تاکنون بیش از 40 درصد کاهش داشته است.
پروفسور گیلاد پرز، رئیس دانشکده تحصیلات تکمیلی موسسه فاینبرگ و یکی از اعضای هیئت علمی گروه فیزیک ذرات و اخترفیزیک میگوید: اگر این پدیده ادامهدار شود، میتواند ضربهای استراتژیک که بهبودی آن دشوار باشد بر علم اسرائیل وارد کند.
او در ادامه گفت: ما در این موسسه طی 20 سال گذشته تلاشهای فوق العادهای در راستای ایجاد یک فرهنگ غنی علمی و بین المللی انجام دادهایم اما از زمان جنگ، ما در همه جنبهها شاهد کاهش تقاضا هستیم.
مدیر موسسه وایزمن به هاآرتص گفت که انتظار دارد درصد قابل توجهی از اعضای هیئت علمیِ بین المللی خود را از دست بدهد. این سازمان اعلام کرد روندی که شاهد آن هستیم بسیار نگرانکننده است.
دانشگاه تلآویو نیز با مشکل مشابهی مواجه است. نائب رئیس آن، پروفسور میلت شامیر که مسئول همکاریهای آکادمیک بین المللی نیز میباشد، در این خصوص گفت که جذب دانشجویان خارج از کشور بسیار پیچیدهتر از پیش شده است.
او میگوید: ما در ثبتنام جدید دانشجویان پسادکتری با مشکل مواجه هستیم، چون افرادی که قبلا از آمدن به اسرائیل خوشحال بودند، از زمان آغاز جنگ مردد شدهاند.
او معتقد است که دانشجویان دکتری و فوق دکتری به دو دلیل از ادامه تحصیل اجتناب میکنند:
• جنگ و نگرانیهای امنیتی ناشی از آن
• فشار جنبشهای تحریمی
شامیر گفت: اینها افرادی هستند که در حال دستیابی به یک موقیعت شغلی و علمی قابل توجهاند و اکنون دوباره به این فکر میکنند که با وجود بسیاری از تحریمها آیا زمانی که قصد دارند موقعیتی آکادمیک را دریافت کنند، تحصیل در یک موسسه اسرائیلی را به رزومه خود اضافه کنند یا خیر؟
علاوه بر این، او روند خروج قابل توجه بسیاری از اعضای هیئت علمی دانشگاه را از ژانویه 2023 متاثر از ناآرامیهای سیاسی در اراضی اشغالی میداند. وی در این باره گفت: چرا میروند؟ بیشتر آنچه از اعضای هیئت علمی شنیدهایم ترکیبی از این عوامل است:
• وضعیت سیاسی
• هزینههای بالای زندگی و تمایل به فراهم کردن آیندهای امنتر برای فرزندانشان
شامیر افزود: در واقع ما در حال از دست دادن نسل بعدی دانشگاهیان هستیم. همچنین وی درباره قانونی که اوایل ماه جاری در کنست به تصویب اولیه رسید، ابراز نگرانی کرد.
وی تصریح کرد: لایحه جدید مبنی بر جدایی دانشگاه از سیاست خطرآفرین است. اگر شورای آموزش عالی به یک موسسه دستور دهد تا به دلیل اظهارات سیاسی، یکی از اعضای کادر آموزشی را اخراج کند، ضربه مهلکی بر تلاش ما وارد میکند و دیگر نمیتوانیم ادعا کنیم که آزادی کامل علمی داریم.
پروفسور ایتای هالوی، رئیس آکادمی جوان اسرائیل میگوید آکادمی وی در ماه ژانویه برای ارزیابی تأثیر جنگ بر پژوهش و تحقیقات در اسرائیل یک نظرسنجی انجام داد و دریافت که در بخش فناوری اطلاعات، در شرکتها و بین اعضای هیئت علمی ابراز نگرانی جدی درمورد آسیب دیدن جوانب تحقیقاتی با مولفههای بینالمللی وجود دارد.