طرح اسرائیل 2050؛ اسرائیل به 28 منطقه کوچک تقسیم میشود.
اداره برنامهریزی اولین برنامه استراتژیک اسرائیل را منتشر کرد. هسته اصلی این طرح، تغییر به برنامهریزی منطقهای-عملکردی با تمرکز بر افراد، نیازهای آنها و زندگی روزمره است.
طرح مذکور که قرار است اسرائیل را در سالهای آینده متحول کند، به مسائل کلیدی در اسرائیل از جمله آمادهسازی رشد جمعیت، تقویت مناطق پیرامونی، ارتقای شهرنشینی با کیفیت، حفظ فضاهای باز، مقابله با تغییرات آب و هوایی، استفاده از فناوریهای تغییر دهنده فضا و آمادهسازی برای شرایط اضطراری میپردازد. این طرح انواع ابزارهای برنامهریزی، سیاستها و اقدامات بعدی را برای دستیابی به اهداف تعریف شده ارائه میکند.
مدیر کل اداره برنامهریزی اسرائیل، ماهیت این طرح را توضیح داد: طرح جدید با روند نوظهور دسترسی بیشتر و نزدیکتر کردن امکانات مطابقت دارد بنابراین، ما طرحهای جدید را که شامل تمام خدمات مورد نیاز یک شهروند است، از جمله آموزش، سلامت، اوقات فراغت و تفریح با تکیه بر سیستم حملونقل پیشرفته ترسیم کردهایم.
وی افزود: این طرح با برنامهریزی بهینه توزیع آن، زیرساختها را متحول میکند. تمرکز دیگر، توزیع مناطق اشتغال، دور شدن از رویهای است که منجر به ایجاد مناطق اشتغال نامربوط میشود. علاوه بر این، این طرح شیوههای زندگی در روستا را در حالیکه خدمات در شهر ارائه میشود، حفظ میکند.
موضوعات کلیدی مطرح شده در طرح
تعریف برنامهریزی منطقهای-عملکری: هسته اصلی برنامه، برنامهریزی منطقه ای-عملکردی با تمرکز بر افراد، نیازهای آنها و زندگی روزمره است. برای رسیدگی به چالشهای فعلی و آینده و بهبود کیفیت زندگی ساکنان و در عین حال کاهش نابرابریها، عناصر برنامهریزی در این زمینه نیاز بهروزرسانی برنامهریزی منطقهای دارد. این بخش، فرصتی برای ایجاد هم افزایی واقعی بین مقامات محلی همسایه، استفاده از مزیت های نسبی هر منطقه و ارتقای همکاری مولد است. چنین برنامهریزی منجر به نتایج قابل توجهی از جمله بهبود کیفیت زندگی ساکنان از طریق توسعه زیرساختها و افزایش دسترسی به خدمات، اشتغال و فضاهای عمومی با کیفیت خواهد شد. علاوه بر این، هدف آن کاهش اختلاف بین مرکز و پیرامون از طریق تقویت اقتصاد محلی، ترویج مراکز رشد جدید و افزایش فرصت ها در سراسر کشور است.
تقویت شمال و جنوب: این طرح بر تقویت شمال و جنوب تاکید دارد و برنامهریزی منطقهای را به عنوان ابزاری برای تقویت این مناطق پیشنهاد میکند. بر اساس طرح جدید، برنامهریزی شمال و جنوب را به مناطق جذاب با محیط زندگی با جمعیت کمتر از منطقه شهری تل آویو تبدیل میکند. به عنوان مثال ارتقای زیرساختهای منطقهای برای هر شهرک سرمایهگذاریهای هدفمندی را فعال میکند.
شهرسازی: یکی دیگر از ارکان این طرح افزایش شهرنشینی در شهرها است. شهرسازی یک موضوع استراتژیک برای توسعه مستمر اسرائیل، ایجاد انعطافپذیری، نوآوری، و فرصتهای اقتصادی، توجه به رشد جمعیت و افزایش جذابیت محیطهای شهری است. مزایای اضافی شامل افزایش دسترسی به فرصتها، ایجاد هویت محلی و احساس تعلق و بهبود سلامت عمومی است. شهرسازی خوب همچنین برای تقویت شمال و جنوب ضروری است، زیرا احیا و ساخت مراکز شهری برای تشویق تقاضای مسکونی در خارج از مرکز بسیار مهم است.
پرداختن به تغییرات اقلیمی: تغییرات آب و هوایی تأثیرات گستردهای بر مردم، زیرساختهای ضروری و اکوسیستم های زمینی و دریایی دارد. پرداختن صحیح به این پدیده مستلزم پیشگیری و کاهش خطر است؛ به عنوان مثال، جلوگیری از توسعه بسیار نزدیک به دریا یا در دشتهای سیلابی، ترویج محلههای جدید سازگار با گرما.
فناوریهای برای تغییر فضای زندگی: در دهههای آینده، پیشرفتهای فناوری جدید فضاهای زندگی را در سطح جهان و اسرائیل تغییر خواهد داد. به عنوان بخشی از این آمادگی، بهبود حملونقل محمولهها، سادهسازی و کاهش هزینههای زنجیره تامین، کارایی اقتصادی کسبوکارها را افزایش میدهد و توانایی تحویل محمولهها به مشتریان مناطق حاشیهای از مراکز توزیع کلان شهرها را بهبود میبخشد و ترافیک را کاهش میدهد. علاوه بر این، سیستمهای هوش مصنوعی میتوانند در برنامهریزی، نقشهبرداری بهتر کمبودها در مناطق خاص مانند مهدکودکها و مدارس بسیار مهم باشند.
فضاهای باز: با توجه به رشد جمعیت و تغییرات آب و هوایی، اهمیت فضاهای باز بیشتر میشود. برنامهریزی مناسب این فضاها، بهبود پاسخگویی به نیازهای مختلف و حفظ محورهای اکولوژیکی، ضمن رفع نیازهای جمعیت و سیستمهای اکولوژیکی در عصر تغییرات اقلیمی، به منافع اجتماعی، برنامهریزی و زیست محیطی دست خواهد یافت.