وضعیت داخلی، اقتصادی و چالشهای پیش روی اسرائیل در یک سال پس از جنگ چگونه است؟
اسرائیل در رهگذر جنگ یکساله در غزه و سپس تشدید عملیات نظامی علیه حزبالله در لبنان که طولانیترین دوره بحران نظامی در تاریخ ۷۶ ساله این کشور است، دستخوش تلاطمهای زیادی در زمینههای گوناگون شده است.
آنچه میخوانید مصاحبهای است با سید محمد جعفر رضوی کارشناس امور فلسطین و اسرائیل درباره اثرات یک سال جنگ در غزه بر جامعه، اقتصاد و فضای سیاسی اسرائیل که ارتش آن در هفتههای اخیر عملیات زمینی در لبنان را هم آغاز کرده است.
در گفتوگو در پایگاه خبری صهیون 24 با سید محمد جعفر رضوی کارشناس مسائل فلسطین و رژیم صهیونیستی، به تشریح مسائل داخلی، اقتصادی و چالشهای پیش روی این رژیم پرداختهایم.
سید محمد جعفر رضوی در ابتدای این گفتوگو در پاسخ به سؤالی درباره فضای حاکم بر سرزمینهای اشغالی در بحبوحه جنگ چند جبههای و وضعیت نامشخص گروگانها با اشاره به تنوع ساختار اجتماعی و تفاوت گروههای سیاسی مختلف اظهار داشت که اوضاع داخلی اسرائیل خیلی بد هم نیست و حتی از اوایل جنگ هم بهتر شده است؛ وی در ادامه گفتوگو به چند عامل اشاره کرد و گفت:
اسرائیل به طور مستمر ترورهای موفق در نقاط مختلف از جمله فلسطین، لبنان و حتی سوریه انجام داده است. همین امر باعث شده که شهروندان اسرائیلی، توقف جنگ در جنوب لبنان و عدم پیشروی فیزیکی ارتش را نادیده بگیرند.
دیگر اینکه نتانیاهو صدای تمام مخالفان قدرتمندش را خاموش کرده است و میتوان گفت که گالانت جزء آخرین بازماندگان آن بوده است.
عامل سوم پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا است. اسرائیل اکنون درگیر جنگهایی در چندین جبهه است که به طور فزایندهای به حمایت ایالات متحده متکی است و این امر امید به همکاری بیشتر آمریکا با اسرائیل و حمایت ترامپ از سیاستهای نتانیاهو که مشخصه اولین دوره ریاستجمهوری او بود را افزایش میدهد.
وی در ادامه و در واکنش به پرسشی درباره وضعیت شکننده اسرائیل گفت: علیرغم شرایط روبهبهبود وضعیت داخلی اسرائیل هنوز چند مشکل جدی پیشِ روی سیاستمداران و مقامات اسرائیلی است:
جدیترین آنها عدم بازگشت گروگانهای ۷ اکتبر است. طبق ادعای اسرائیلیها، ۱۰۱ گروگان هنوز زنده هستند که دولت نتانیاهو هیچ برنامهای برای نجات و بازگشت آنها ندارد.
مسئله دوم، پروندههای نتانیاهو و خانوادهاش است که بهطورجدی در دادگاههای اسرائیل در حال پیگیری است، بهطوریکه حتی با درخواست شخص نتانیاهو بهعنوان نخستوزیر باز هم جلسات دادگاه متوقف نمیشود.
عامل سوم، اختلافاتی است که بن گویر در داخل دولت به وجود آورده است؛ مانند دستورات جدید برای پلیس و ترفیع درجه نیروهای پلیس که دادستان کل به ظن اینکه این ترفیعها جنبه سیاسی دارد، بهطورجدی پیگیر آن بوده و دادخواستی علیه وی صادر کرده است و اگر اثبات شود که بن گویر متهم است باید از کابینه خارج شود و این به معنای سقوط کابینه است.
موضوع پروندههای امنیتی و درز اطلاعات (ادل اشتاین) که بهتازگی افشا شد، مستقیماً دفتر نخستوزیری را متهم کرد، عدهای شخص نخستوزیر را بهعنوان شخص مطلع قلمداد میکنند و معتقدند که نتانیاهو کاملاً در جریان این اتفاقات بوده و بدون اجازه وی درز اطلاعات رخ نداده است.
صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت از سوی دادگاه لاهه نیز مسئله چالشبرانگیزی شده است. بهطور مثال انگلیس اعلام کرده که آنها را بازداشت میکند (البته انگلیس سابقه دروغگویی دارد. مثلاً در سال 2014 وقتی بنی گانتز به لندن رسید به او اطلاع دادند که قرار است دستگیر شود، به همین دلیل از هواپیما پیاده نشد و با همان هواپیما به اسرائیل بازگشت) البته دستگاه دیپلماسی اسرائیل بهشدت فعال شده است تا کشورها را تحریک به دعوت مقامات اسرائیلی کنند (مثل مجارستان) تا اصطلاحاً این حکم را در عرصه بینالملل بشکند.
باوجود همه این شرایط باید گفت که اسرائیل در داخل تحت فشار سخت و جدی نیست. البته نکته قابلتأمل این است که اندیشکدههای آمریکایی شدیداً اصرار دارند که تا قبل از روی کار آمدن ترامپ، ایران پاسخ اسرائیل را ندهد و دائماً در تحلیلهایشان ادعا میکنند که باید به نیروگاههای اتمی و زیرساختهای ایران حمله کرد که هدف ایجاد ارعاب است.
این کارشناس مسائل فلسطین دررابطه با اقتصاد اسرائیل در جریان جنگ گفت: واقعیت این است که اقتصاد اسرائیل آسیب جدی ندیده است و اقتصاد اسرائیل در حال فروپاشی نیست.
دریای مدیترانه از سه محور، شریان تأمین تجارت اسرائیل از مبدأ حامیان غربی آن است که همچنان به کار خود ادامه میدهند؛ بورس اسرائیل با پشتیبانی و حمایت آمریکا از اقتصاد این رژیم، تنها ۱/۵ درصد افت داشته است.
تنها مسئله آنها بحث آسیب به کسبوکارها بهویژه شرکتهای فناوری پیشرفته (Start Up) است که با گرفتن غرامت از دولت، سعی در جبران آن دارند و اینکه تقریباً ۹۰ درصد کارکنان این شرکتها در جنگ شرکت کردهاند که تعدادی از آنها کشته، تعدادی مجروح و تعدادی همچنان در جنگ حضور دارند و عملاً در محل کار حرفهای خود حاضر نیستند.
وی در ادامه افزود: نکته مهم و قابلتأمل، مهاجرت بسیار زیاد نخبگان مخصوصاً پزشکان بوده است. طبق ادعای هاآرتص از ابتدای جنگ تا کنون حدود 700 هزار نفر از اراضی اشغالی کوچ کردهاند و اگر جنگ یک سال دیگر به طول بینجامد تاثیر این موضوع بیشتر مشهود خواهد بود.
رضوی گفت: به جز دو مورد بالا، اسرائیل عملاً مشکل خاص اقتصادی نداشته است. مخصوصاً با ایجاد خط زمینی بندر ابوعلی امارات – عربستان – اردن، اسرائیل ظرف ۴۸ ساعت خیلی از کالاهای اساسی خود را تأمین میکند.
همچنین تسلیحات خود را از بندر اشکلون و حیفا و از مصر و قبرس و بخش هوایی خود تأمین میکند. منابع نفت را نیز از بندر حیفا، بندر جیحان (ترکیه) توسط کشورهای قرقیزستان و آذربایجان تأمین میکند.
رضوی در بخش پایانی صحبتهای خود با اشاره به نقش عملیاتی ایران در جنگ گفت: اگر ایران بخواهد عملیاتی انجام دهد باید این عملیات اثرگذار باشد؛ مانند هدف قرار دادن هواپیماها و تسلیحات پس از نشستن بر زمین و یا حمله به بندر حیفا و قطع شریان نفت اسرائیل.
وی خاطرنشان کرد که علاوه بر حمله نظامی، ایران باید شکایتهای بینالمللی خود را ارائه دهد و اینترپل را فعال کند.
دعاوی و جرایم قابل طرح در دادگاه بینالمللی مانند اعتراف اسرائیل درباره حمله به پدافند و زیر ساخت ایران پس از وعده صادق ۲؛ اعتراف بنت که تصدیق کرد اسرائیل در سال 1401 شهید صیاد خدایی را به شهادت رساند و همچنین اعتراف ترامپ به دستور مستقیم به ترور سردار سلیمانی، از جمله جرایم قابل طرح و پیگیری در دادگاه بینالمللی هستند.
پیوند خبر: https://sahyoun24.net/2024/04/04