جروزالم پست از ظهور کانالهای خبری که توسط شهروندان اسرائیلی اداره میشود، خبر داد.
جروزالم پست در مقالهای با عنوان «انقلاب غیرنظامیان اسرائیلی» به ایجاد کانالهای خبری توسط شهروندان به اصطلاح غیرنظامی پرداخته است.
این رسانه نوشت: درحالی که جنگ هفت جبهه اسرائیل ادامه دارد و اطلاعات آنلاین بهطور تصاعدی در حال افزایش است، تعداد فزایندهای از اسرائیلیها تصمیم گرفتهاند تا کانالهای نیمهخبری خود را تأسیس کنند.
اینکه اسرائیلی ها به اخبار معتاد شدهاند، موضوع جدیدی نیست. بااینحال، از آغاز جنگ و حتی قبل از آن، پدیده دیگری ظهور کرد، اسرائیلیها پلتفرمهای خود را برای انتشار اخبار مربوط به خاورمیانه و آموزش مردم به کار میگیرند و نوعی «اطلاعات غیرنظامی!» را ایجاد میکنند.
اولین نامی که به ذهن متبادر شود ابوعلی اکسپرس، مشاور سابق ارتش اسرائیل است که اکنون یک عملیات ترجمه، تحلیل و اتاق خبر را با صدها هزار دنبال کننده اداره میکند.
بااینحال، بسیاری از کانالهای کوچکتر دیگر نیز وجود دارند. از موقعیت جغرافیایی گرفته تا تجزیه و تحلیل آماری تا اخبار داخلی ایران، روزنامه جروزالم پست با سه نفر از مدیران این کانالها تماس گرفت تا درباره آنچه آنها را وادار به راهاندازی کانالهای خود کرده است، بیشتر بداند.
♦ کانال Ben Tzion Macales؛ اینوگرافهای اطلاعرسان و جغرافیایی
بن تزیون ماکالس، اهل گوش دان، کانالی را به نام خود در مورد مسائل جغرافیایی جاری، تجزیهوتحلیل و بازتاب اخبار و رویدادها از منظر جغرافیایی و همچنین موضوعات و تحلیلهای دیگر در مورد همسایگی خاورمیانه اداره میکند.
تجزیهوتحلیل او از رویدادها از طریق ابزارهای جغرافیایی آنلاین و اینفوگرافیکهای بصری که او ایجاد میکند نه تنها به کانالهای اسرائیلی، بلکه به فعالان فلسطینی در رسانههای اجتماعی و حتی سیاستمداران فلسطینی مانند مصطفی برغوتی، عضو شورای قانونگذاری فلسطین، راه یافته است. برغوتی نقشهای را به اشتراک گذاشت که توسط Macales ساخته شده بود.
ماکالس 30 ساله گفت: هدف این کانال ایجاد حس نظم در همه چیز مربوط به این جنگ و تأثیرات موجدار آن در سراسر خاورمیانه است. گزارشها از منابع بسیار زیادی وجود دارد که برای مخاطب ایجاد رقابت میکنند.
او گفت: این به من ابزاری داد تا شروع به انجام تجزیه و تحلیل برای استفاده شخصی خود کنم. بعداً تصمیم گرفتم آن تحلیلها را در شبکههای اجتماعی با مخاطبان به اشتراک بگذارم. بعد از اینکه کمی فکر کردم که چگونه میتوانم به گستردهترین دسترسی ممکن برای به روز رسانیهای خود دست پیدا کنم، در فوریه امسال تصمیم گرفتم یک کانال تلگرامی ایجاد کنم که هر کاربر بتواند در مورد آن اطلاعات دریافت کند.
ماکالس گفت که او عطش زیادی برای درک آنچه در طول جنگ اتفاق میافتد، داشت که از طریق رسانههای موجود برطرف نمیشود. بنابراین تصمیم به انتشار روزانه بهروزرسانیها از منظر جغرافیایی گرفت.
تمرکز اصلی ماکالس، که دورهای کامل ژئوانفورماتیک را گذارنده و جزء نیروهای ذخیره ارتش است! بر موقعیت جغرافیایی شناخته است. این به معنای تطبیق اشیاء از عکسهای گرفته شده در میدان و یافتن مختصات آنها بر روی نقشه است. این عملیات با مکانیابی عناصری که در عکس قابل شناسایی هستند، انجام میشود. پس از یافتن مکان، اطلاعات در پایگاه دادهای از اسنادی که مختصاتی را برای حفظ دریافت کردهاند، آپلود میشود.
ماکالس توضیح داد که این عمل مشخص کردن یک رویداد روی نقشه در موارد خاصی میتواند به درک بهتر داستان پشت عکس کمک کند.
♦ کانال بوکا خاورمیانه (Middle East Buka): رد جنگ تبلیغاتی حماس
نفر دوم، مایکل که یک مهندس نرمافزار در اواسط دهه 30 زندگیاش از مرکز اسرائیل است، خود را علاقهمند به جمعآوری و تجزیهوتحلیل اطلاعات منبع توصیف کرد.
وی گفت: من از روی کنجکاوی و احساس نارضایتی از اطلاعاتی که از طریق رسانههای سنتی در دسترس عموم قرار می گیرد، شروع کردم.
این اخبار اغلب فقط به نقل از منابع خبری دیگر بدون پرداختن به عمق میپردازد و تحلیلهای عمیق یا تحقیقات جدی بسیار کمی ارائه میشود. بیشتر گزارشها در اسرائیل بر اساس نقل قولهای مقامات اسرائیل است که توسط منابع داخلی تکمیل شده است؛ اما درک عمیقی از آنچه واقعاً در حال وقوع است، ارائه نمیکند.
فقدان روزنامهنگاری تحقیقی مستقل در اسرائیل وجود دارد و زمانی که وجود دارد اغلب با سوگیری سیاسی ترکیب میشود.
کانال اخبار ایران (News of Iran)؛ آوردن وقایع خیابانهای تهران به اسرائیل
کانال جدید دیگر اخبار ایران است که توسط مجموعه کوچکی از داوطلبان فارسیزبان اداره میشود که اخبار مربوط به ایران را در دسترس عموم عبریزبانان قرار میدهند.
مدیر این کانال به جروزالم پست گفت: ما یک گروه متنوع هستیم. برخی از آنها چندین سال پیش از ایران به اسرائیل مهاجرت کردهاند و برخی اسرائیلیهایی هستند که در رشته زبان فارسی یا ایرانشناسی تحصیل میکنند.
از 7 اکتبر 2023، ما متوجه شدیم که شناخت عمیقی درباره ایران در میان افکار عمومی اسرائیل وجود ندارد. در اسرائیل، ما به جنگ با دشمنانی از کشورهای عربی که مردم تقریباً با آنها آشنا شدند، عادت کردهایم. تفاوت ایران در این است که آنها عرب نیستند.
آنها سنت و فرهنگ متفاوتی دارند که هزاران سال قدمت دارد و در مجموع از فرانسه، آلمان و اسپانیا بزرگتر هستند. ایران یک سازمان تروریستی نیست که فقط بتوان آن را از بین برد. ایران یک امپراتوری است و در حال حاضر توسط بزرگترین دشمن ما اداره میشود.
وی تأکید کرد: بنابراین در اسرائیل باید ضعفهای فرهنگی، تاریخی و اجتماعی ایران را بشناسانیم و فقط به برنامه هستهای یا جنگهای نیابتی نپردازیم.
اگر صحبت از سرنگونی نظام را جدی بگیریم، باید با شناخت پایههای اجتماعی و مذهبی جمهوری اسلامی شروع کنیم.
هدف اخبار ایران افزایش آگاهی در مورد روانشناسی بزرگترین دشمن اسرائیل، رساندن صدای مردم به خارج از ایران و تبدیل شدن به اولین کانال رسانهای آزاد در اسرائیل است که ایران را در مرکز قرار میدهد.
مدیر کانال افزود که اگرچه بسیاری از منظر ژئوپلیتیک استراتژیک به ایران نگاه میکنند؛ اما این گروه احساس میکرد که گفتمان در مورد زندگی روزمره ایرانیان وجود ندارد و این چیزی است که آنها را بیشتر سوق داد تا آن را برای عموم اسرائیل در دسترس قرار دهند.
هنگامی که از مدیر کانال در مورد یافتههای ارسال شده در کانال پرسیده شد، وی ویدئویی را که آنها ترجمه کردند، نشان داد. این ویدئو، اظهارات یک افسر ارشد سپاه پاسداران بود که آشکارا در برنامه زنده تلویزیونی در مورد نفرت از یهودیان بدون توجه به صهیونیستها (!؟) صحبت میکرد.
ایرانیها ممکن است بگویند که ضدصهیونیست هستند و یهودیستیز نیستند، این تنها به این دلیل است که آنها زبان غربی را درک میکنند و میبینند که یهودیستیزی، بهویژه در زمینه هولوکاست، بحثبرانگیز و دشوار است.
یک یافته قابل توجه دیگر به بحران انرژی در ایران مربوط میشود. رژیم ایران قطعی برق برنامهریزی شده را به دلیل بحران انرژی انجام میدهد. ما فیلمهایی از اظهارات شهروندان ایرانی آوردیم که از رژیم میخواستند جنگ علیه اسرائیل را متوقف کند و پولی که برای لبنان هزینه میکنند را در داخل کشور خود سرمایهگذاری کند.
مدیر کانال در پایان گفت: عطش شدیدی در میان مردم اسرائیل برای شناخت ایرانیها وجود دارد و از زمانی که کانال را افتتاح کردهایم، شاهد واکنشهای باورنکردنی بودهایم. شکی نداریم که این کانال در آینده رشد خواهد کرد و به ابزار رسانهای مرکزی برای شناخت ایران و خاورمیانه تبدیل خواهد شد.