عادی‌سازی روابط با عربستان در ازای یک توافق دو مرحله‌ای

هاآرتص: پیشرفتی در مذاکرات عادی‌سازی با عربستان سعودی حاصل شده که ممکن است منجربه معامله گروگان شود.

ستون‌نویس روزنامه هاآرتص در گزارش امروز خود نوشت: اسرائیل و عربستان سعودی اخیراً به پیشرفت‌هایی در زمینه ارتباطات برای عادی‌سازی دست یافته‌اند که ممکن است امکان دستیابی به توافقی برای آزادی ربوده‌شدگان و پایان دادن به جنگ در نوار غزه را فراهم کند.

منابع مطلع گفتند که به جای اینکه اسرائیل صریحاً کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد، دو طرف موافقت کردند که اسرائیل به پادشاهی تعهد مبهمی برای مسیری به سوی یک کشور فلسطینی بدهد. این به عربستان سعودی اجازه می‌دهد تا به تعهد خود مبنی بر رها نکردن فلسطینی‌ها و واگذاری آنها به سرنوشت خود عمل کند.

اخیراً اسرائیل و عربستان سعودی تماس‌هایی را برای عادی‌سازی روابط خود و پایان دادن به جنگ در نوار غزه انجام دادند که پس از دستیابی به توافق آتش‌بس با لبنان تسریع شد. نتانیاهو مذاکرات را از طریق ران درمر، وزیر امور استراتژیک انجام می‌دهد و ایالات متحده به‌عنوان میانجی و ضامن این ارتباطات عمل می‌کند، درحالی اسرائیل این امر را با دولت بایدن و با رئیس جمهور منتخب، ترامپ هماهنگ می‌کند که دولت او ممکن است به دو طرف مقابل در قالب یک اتحاد دفاعی بین ایالات متحده و عربستان سعودی قول فروش سامانه‌های تسلیحاتی آمریکایی به دو کشور و مواردی از این دست را بدهد.

طی سال‌ها، عربستان سعودی بارها از اسرائیل درخواست کرده است که کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد. در ماه سپتامبر، فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه، تشکیل اتحادی از کشورهای عربی و سازمان‌های بین‌المللی را اعلام کرد که این به‌رسمیت‌شناختن بین‌المللی را پیشنهاد می‌کند.

عادی‌سازی روابط ممکن است اجازه دهد تا توافقی برای آزادی گروگان‌ها انجام شود، زیرا عربستان سعودی علاقه‌مند به پایان دادن به جنگ است و می‌خواهد در بازسازی غزه مشارکت کند. عربستان سعودی خود را موظف می‌داند که به فلسطینیان در نواری که به‌طور کامل ویران شده است کمک کند. این در حالی است که اسرائیل علاقه‌مند به همکاری کشورهای عربی میانه‌رو در بازسازی نوار غزه و سرازیر شد منابع مالی عربستان به آن پس از پایان جنگ است.

به گفته نشریات، توافق برنامه‌ریزی‌شده در دو مرحله خواهد بود:

مرحله اول شامل آزادی سربازان زن، زنان، بیماران و سالمندان بالای 50 سال می‌شود و در مقابل، اسرائیل صدها اسیر فلسطینی آزاد کند؛ ازجمله اعلام محکوم نبرد در نوار غزه برای مدت نامعلومی متوقف می‌شود و اسرائیل در مراحلی از آن خارج می‌شود که ماهیت و زمان آن مشخص نیست.

مرحله دوم توافق، شامل امضای توافق‌نامه عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی می‌شود، عربستان سعودی به همراه ائتلاف کشورهایی که تشکیلات خودگردان فلسطین را تشکیل می‌دهند، بازسازی را نوار غزه را رهبری می‌کنند که امنیت اسرائیل را در مرز جنوبی تضمین خواهد کرد.

اکنون در ائتلاف دولتی با طرح پیشنهادی معامله برای آزادی ربوده‌شدگان و مداخله تشکیلات خودگردان فلسطین در بازسازی نوار غزه مخالفت‌هایی وجود دارد، به‌طوری‌که نمی‌توان دانست که آیا این توافق در توافق‌نامه تصویب می‌شود یا خیر.

روز گذشته، حزب اوتزما یهودیت اعلام کرد که به دلیل اینکه مذاکرات برای انعقاد یک معامله غیرمسئولانه انجام شده است و همچنین دولت از ارائه پیش‌نویس قطعنامه برای برکناری گالی بهارف میارا، مشاور حقوقی برای رأی‌گیری خودداری کرده است، خود را مقید به مواضع ائتلاف نمی‌داند.

دفتر نخست‌وزیری در واکنش به این موضوع گفت: گزارش درباره تعهد اسرائیل به ایجاد مسیر به‌سوی تشکیل کشور فلسطین دروغ محض است. این دفتر گفت: نخست‌وزیر، نتانیاهو مقابل تشکیل کشور فلسطین که امنیت اسرائیل را به خطر می‌اندازد، می‌ایستد.

 

پیوند خبر: https://www.haaretz.co.il/news/politics/2024-12-17/ty-article

→ خواندن مطلب قبلی

بررسی وضعیت جوامع عرب توسط دانشگاه تل‌آویو

خواندن مطلب بعدی ←

پروژه کتابخانه کتاب‌های گمشده

نوشتن نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *