هنوز مشخص نیست که نتانیاهو چه سیاستی را در پیش گرفته است. آیا به حذف و نابودی حماس میاندیشد یا به توافق سیاسی با غزه؟ ولی هرچه که رخ بدهد،او مورد بازخواست قرار خواهد گرفت.
معامله نتانیاهو با حماس برای بازگرداندن و تبادل اسرا در سطح سیاسی نیز مانند سطوح نظامی دارای نکات خاصی است که در زمان خود باید به آن پرداخته شود. یکی از مواردی که میشود به عنوان نکته در نظر گرفت ای است که این معامله با حماس از نظر بعد استراتژیک در بعد سیاسی بسیار بد و جبران ناپذیر خواهد بود.
از بعد نظامی نیز با وجود ایم مبادله انتظار میرود که مسیر پیروزی برای اسرائیل مختل خواهد شد. بهبود سیاسی اخیر پس از دوره شوک اولیه که برای نخست وزیر رخ داد، ناشی از آن بود که وی تصور میکرد اگر در میدان نبرد پیروز بشود میتواند روند سیاسی را در افکار عمومی به جبران شکست 7 اکتبر تغییر دهد.
با این وجود اگر دولت نتانیاهو و ارتش اسرائیل نتیجهای را در این جنگ به ارمغان بیاورند که بتوانند به عنوان پیروزی آن را تعبیر کنند، برای بقا و تداوم دولت خود شانس بسیار ارزشمندی را پیدا کرده است. سناریو از قبل مشخص شده بود: «تکمیل توافق به معنای فروپاشی رویاهای پیروزی قاطع بر حماس و همراه با آن فروپاشی رویاهای بازگشت حاکمیت عمومی و سیاسی در فردای آن روز است.»
در پرتو معامله، مفهوم “روز بعد” معنای خود را تغییر می دهد. این «روز پس از جنگ که با پیروزی بر حماس به پایان می رسد» نخواهد بود، بلکه «روز پس از آتش بس خواهد بود که به آتش بس تبدیل خواهد شد». با این وجود، بزرگترین و موجه ترین ترس جامعه اسرائیلی از مسئولین سیاسی-امنیتی خود، نتایجی است که آتش بس به همراه خواهد داشت. شعار “بازگشت به نبرد به محض پایان معامله و آتش بس” بارها در روزهای اخیر گفته شده است. این شعار از کابینه سیاسی-امنیتی جنگ، در بحثی که قبل از رأی گیری درباره تبادل و آزادی اسرا مطرح شد، بیان کرد.
با این حال، وزرای کابینه هر کدام مدعی شدند که آتش بس دائمی نخواهد بود و تاکید کردند که این وقفه به نفع اسرائیل است تا فرصت نفسگیری و سازماندهی نیروهای خود را داشته باشد. نتانیاهو نیز در نشست شش ساعته نمایشی دولت، جمله “جنگ متوقف نخواهد شد!” را چندین بار تکرار کرد. همچنین وزرا در حمایت از نتانیاهو در نظرسنجی های کنست به او رأی مثبت دادند. این حمایت گسترده، او را از نظر تاکتیکی تقویت کرد و در مدت کوتاه به توافقی که در میان افکار راستگرا غیرقابل قبول بود، مشروعیت بخشید. اما در بلندمدت نخواهد توانست آینده ظاهری دولت و نخست وزیر را بهبود ببخشد.
به گفته منابع اسرائیلی، هدف تاکتیکی حماس برای روزهای آتش بس، مسلح کردن، بهبود ارتباط بین واحدهای پراکنده در سراسر نوار غزه، تلاش برای تبادل اسرا و دیگر اقدامات بدیهی دیگر است. همچنین با توجه به ارزیابی های مطرح شده، این احتمال وجود دارد که نتانیاهو پس از به نتیجه رسیدن مذاکرات، قصد خود را برای کناره گیری از رهبری لیکود و نخست وزیری اعلام کند؛ کاری که بسیاری از اسرائیلیها انتظار آن را میکشند.
- در واقعیتی که پس از 7 اکتبر ایجاد شد، پایان دادن به یک حرفه با امضای یک توافق جامع سیاسی بهترین سناریو برای نتانیاهو به نظر می رسد. موفقیت آتش بس و معامله تبادل اسرا و آینده جنگ، مواردی هستند که مراحل بعدی را تعیین می کنند.
لینک خبر: https://www.maariv.co.il/journalists/Article-1054484