موشه کوپل معتقد است که در طول سالهای گذشته قدرت سیستم قضایی بسیار زیاد شده است. به همین خاطر این قدرت باید به کنست و دولت برگردد.
روزنامه جیپست تقریبا یک سال گذشته مصاحبهای با موشه کوپل (رئیس انجمن سیاست گذاری کوهیلیت) انجام داد.
.در آن زمان، مناقشات بر سر مجموعهای از قوانین تحت حمایت دولت موسوم به اصلاحات قضایی بود که به اوج خود نزدیک میشد
دوبت قصد داشت تا این اصلاحات را انجام دهد، در حالی که هر روز به صف مخالفان و معترضان افزوده میشد.
احساسات و هیجانات به شدت بالا رفته بود و اسرائیل در میان شکاف اجتماعی با ابعاد تاریخی قرار داشت.
از آن زمان خیلی چیزها تغییر کرده است و روزنامه جیپست با او در یک روز بارانی در عفرات، بیش از شش ماه پس از حمله مرگبار حماس در 7 اکتبر و تهاجم متعاقب آن اسرائیل به غزه، مصاحبه کرد.
دیدگاه تغییر یافته
کوپل دیدگاه خود را تغییر نداده است. او معتقد است که سیستم قضایی اسرائیل در طول سالها قدرت بیش از حدی را بدست آورده است که باید به دولت و کنست بازگردانده شود. اما آنچه که تغییر کرده است. اما نگاه او متفاوت شده است.
او در این تغییر نگاه خود یک مثال میزند؛ به این فکر کنید که زن و شوهری در حال دعوا هستند. آنها با هم دعوا میکنند و هر دو فکر میکنند که موضوع واقعاً بسیار مهم است و فقط از دست یکدیگر ناراحت هستند و سپس یک بحران خانوادگی ایجاد میشود.
آنها فقط می گویند: “وای من نمیتوانم باور کنم که ما در مورد آن مزخرفات دعوا میکردیم وقتی انقدر مشکلات جدیتر اطراف ما را گرفته است.”
به طبع آنها به عنوان یک زوج گرد هم میآیند زیرا باید با این بحران کنار بیایند.
کوپل درباره عملکرد و انجمن خود میگوید: “فکر نمیکنم اشتباه کرده باشم، اما متاسفم که جامعه به آن نقطه رسید و شکاف ایجاد شد.از این نظر دیدگاه من کاملاً تغییر کرده است.”
او ادامه میدهد: “من نمیخواهم از مخالفان اصلاحات قضایی طرفداری کنم اما آنها هم دلایل کاملا منطقی داشتند و اصلاحات به هیچ وجه کاملا نبود. نواقص زیادی درباره نحوه عملکرد سیاسی این موضوع وجود دارد و من سهم خود را از این تقصیر میپذیرم.”
پسر و داماد او و همچنین بیشتر کارکنان ارشد کوهیلت در غزه بودند و میجنگیدند.
البته باید گفت با وجود جنگ، سیاستمداران اسرائیلی هنوز اعلام نکرده اند که اصلاحات به طور رسمی پایان یافته است و مخالفان اصلاحات استدلال کردهاند که ممکن است پس از پایان جنگ این قانون بازگردد.
برای نمونه، کمیته گزینش قضایی به رهبری وزیر دادگستری هنوز یک قاضی دائمی برای دیوان عالی منصوب نکرده است و هنوز دو قاضی سابق دیوان عالی را که در ماه اکتبر بازنشسته شدند، بر سر کار هستند.
- یکی از جنجالیترین جنبههای اصلاحات، طرحی بود برای تغییر ترکیب کمیتهها بهگونهای که ائتلاف حکومتی اکثریت اعضای خود را منصوب کند، در نتیجه به آن قدرت میدهد که بدون رضایت سیستم قضایی قضات را تعیین کند.