پروژه کتابخانه کتاب‌های گمشده

پروژه بین‌المللی کتابخانه کتاب‌های گمشده، در اسرائیل شروع به فعالیت کرد.

وای نت مدعی شد که کتابخانه دانشگاه مطالعات علوم یهودیت در برلین حاوی بیش از 60000 کتاب بود که همه آنها در طول جنگ جهانی دوم توسط نازی‌ها مصادره شدند.

سال گذشته، بزرگ‌ترین پروژه در جهان برای یافتن کتاب‌های یهودیان غارت شده توسط نازی‌ها در هولوکاست، وارد اسرائیل شد. این پروژه که کتابخانه کتاب‌های گمشده نام دارد، از عموم مردم دعوت می‌کند تا از طریق یک وب‌سایت اختصاصی در یافتن کتاب‌های غارت شده توسط نازی‌ها از کتابخانه دانشگاه مطالعات علوم یهودیت در برلین، یکی از مهم‌ترین کتابخانه‌های یهودی در جهان قبل از جنگ جهانی دوم که هزاران کتاب از آنجا غارت شد و بعداً در سراسر جهان پراکنده شد، کمک کنند.

این پروژه که هفته گذشته در یک رویداد فرهنگی در Beit Ariela در تل‌آویو راه‌اندازی شد، ابتکار موسسه Leo Beck در اورشلیم است، با همکاری انجمن دوستان موسسه لئو بک در آلمان و توسط بنیاد آلمان برای تاریخ، مسئولیت و آینده (EVZ) با حمایت وزارت دارایی آلمان برگزار می‌شود.

دانشگاه مطالعات علوم یهودیت در برلین، Hochschule، در سال 1872 تاسیس شد و یکی از مراکز علمی برجسته برای خاخام‌ها در آلمان بود. در طول سال‌ها، موساد به مرکزی پر جنب‌وجوش برای شرق‌شناسانی همچون موریتز آوراهام لوی و جولیوس فرست و همچنین آبراهام گایگر، یکی از بنیان‌گذاران یهودیت لیبرال تبدیل شد.

کتاب یهودی

این کتابخانه با مجموعه‌ای از بیش از 60 هزار عنوان بود. در سال 1942، نازی‌ها کتابخانه را بستند و کتاب‌های آن را مصادره کردند. برخی از این کتاب‌ها در آتش جنگ از بین رفت و برخی در کتابخانه‌های مختلف جهان پراکنده شد.

به نوشته روزنامه یدیعوت آحارونوت، تاکنون حدود 5000 عنوان کتاب و نشریه از این کتابخانه جانمایی شده است. بیشتر آنها در پراگ و بقیه در لندن، برلین، هایدلبرگ، فرانکفورت، لس آنجلس و اورشلیم یافت شدند. در طول سالیان، مورخان و خبرچینان وظیفه یافتن این کتاب‌ها را برعهده داشتند.

استفان زایبرت، سفیر آلمان در اسرائیل، نمایشگاه کتابخانه کتاب‌های گمشده را در تل‌آویو افتتاح کرد و در مورد اهمیت آن برای زنده نگهداشتن خاطره‌ها تاکید کرد. او در این مراسم گفت: این پروژه فصل مهمی را در گذشته به عموم مردم می‌آموزد که تا به حال عمدتاً در محافل دانشگاهی شناخته شده بود.

به گفته زایبرت، این نمایشگاه زنگ خطری برای این واقعیت است که دموکراسی‌های لیبرال در سراسر جهان و ثبات جهانی در حال حاضر در معرض تهدید دائمی و تدافعی قرار دارند و بنابراین باید از آزادی فکری، آزادی دانشگاهی و آزادی بیان محافظت شود.

سرنوشت کتابخانه های یهودی در جریان هولوکاست موضوعی است که در اسرائیل عمدتاً برای حلقه محدودی از محققان و دانشجویان تاریخ شناخته شده است. در گفتمان عمومی شاید گفتمانی در مورد رویدادهای کتاب‌سوزی که نازی‌ها در سراسر آلمان در ماه مه 1933 ترتیب دادند وجود داشته باشد. تعداد کمی از مردم می‌دانند که رژیم نازی علاقه‌مند به جمع آوری کتابخانه‌های یهودی بود و حتی تعداد کمی از آنها می‌دانند که بسیاری از کتاب‌های غارت شده در طول جنگ در سال‌های اول پس از 1945 به اسرائیل رسید.

اکنون در اسرائیل حداقل ده‌ها هزار کتاب وجود دارد که از کتاب‌های مرجع یهودی سرچشمه گرفته شده است.

فردی که از نزدیک با کتاب‌های کتابخانه یهودی موساد در برلین آشنا است، دکتر آنا هولزر کوالکو، محقق کتابخانه‌های یهودی در قرن بیستم است که در سال‌های اخیر به‌عنوان بخشی از کار خود با کتاب‌های متعددی برخورد کرده است.

وی گفت: من پروژه کتابخانه کتاب‌های گمشده را یک ابتکار پیشگامانه می‌دانم که می‌تواند داستان میراث یهودی در طول و پس از هولوکاست را برای خوانندگان اسرائیلی به ارمغان بیاورد.

به گفته وی، تاریخ کتابخانه بیت میدراش برای مطالعات یهودی در برلین نمونه خوبی است که امروزه می‌توانید کتاب‌های دزدیده شده یهودی را در همه جا پیدا کنید. به‌عنوان مثال، 59 نسخه خطی و کتاب کمیاب از این کتابخانه که در سال 1984 در خانه حراجی ساتبیز در نیویورک برای فروش عرضه شد، توسط یکی از سخنرانان بیت میدراش نجات یافته است. سپس این بنیاد، آنها را در اختیار تعدادی از مؤسسات یهودی از جمله کتابخانه ملی در اورشلیم قرار داد.

اولین اردوی علمی برای عملیات جستجو در اسرائیل تنها دو روز پس از راه‌اندازی نمایشگاه در اورشلیم ثبت شد، در این اردوی علمی دانش‌آموزان دبیرستان علوم و هنر اسرائیل (یاسا) در اورشلیم در لئو بک، به مدت یک روز جستجو که شامل توضیحاتی در مورد پروژه کتابخانه کتاب گمشده و جستجوی کتاب در کتابخانه مؤسسه بود، میزبانی شدند.

به‌عنوان بخشی از جستجو، دانش‌آموزان سه کتاب را که ممکن است متعلق به کتابخانه دانشگاه مطالعات علوم یهودیت باشد، بررسی کردند. سپس فرمی را پر کردند و نظرات آنها برای بررسی به گروه پروژه کتابخانه ارسال شد.

 

پیوند خبر: https://www.ynet.co.il/judaism/discourse/article/by6scx2vke

 

→ خواندن مطلب قبلی

عادی‌سازی روابط با عربستان در ازای یک توافق دو مرحله‌ای

خواندن مطلب بعدی ←

حضور زنان در ارتش اسرائیل خوب یا بد؟

نوشتن نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *