۳۱ فروردین ۱۴۰۴

نیروی دریایی ارتش اسرائیل

درباره نیروی دریایی اسرائیل، کوچک‌ترین نیروی نظامی این رژیم بیشتر بدانیم.

وزارت دفاع (به عبری: משרד הביטחון) یکی از وزارت‌خانه‌های کلیدی و مسئول سیاست‌گذاری دفاعی و حفاظت از اراضی اسرائیل و نظارت بر نیروهای دفاعی اسرائیل است و نیروی دریایی اسرائیل (به عبری: חיל הים הישראלי) بخش مهمی از نیروهای دفاعی اسرائیل است که در دریای مدیترانه، خلیج ایلات، دریای احمر و کانال سوئز حضور دارد. نیروی دریایی ارتش اسرائیل زیر نظر ستاد کل نیروهای دفاعی اسرائیل فعالیت می‌کند.

نیروی دریایی ارتش صهیونیستی، در مقایسه با دو نیروی هوایی و زمینی، کوچک‌ترین واحد این ارتش به حساب می‌آید. بااین‌حال، نیروی دریایی را جزء کیفی‌ترین نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی توصیف می‌کنند. تعداد نیروهای دریایی شامل 9500 نیروی کادر به اضافۀ 10 هزار نیروی ذخیره  است.[1]

دفتر اصلی این نیرو در تل‌آویو است اما دفتر مرکزی عملیات در حیفا مستقر می‌باشد. این نیرو 4 پایگاه در فلسطین اشغالی در اختیار دارد؛ منطقۀ حیفا که نقطۀ تمرکز واحدهای دریایی است. منطقۀ اشدود که مسئول جنوب مدیترانه است و منطقۀ ایلات یا ام الرشاش در جنوب فلسطین اشغالی در منطقۀ خلیج عقبه که مسئول عملیات در دریای سرخ است.


تاریخچه


منشأ نیروی دریایی اسرائیل بر می‌گردد به آکادمی دریایی بترا در ایتالیا که درسال 1934 به مساعدت موسولینی دیکتاتور فاشیست ایتالیا تاسیس شد. این آکادمی وظیفه‌اش آموزش جوانان یهودی اروپا بود که تحت رهبری یکی از بنیانگذارن حزب صهونیست برای تشکیل یک نیروی دریایی یهودی در مدیترانه در آینده تشکیل شد.

این آکادمی در سال 1937 چند فروند کشتی جنگی سبک و تداروکاتی نیز دریافت کرد و با شروع جنگ جهانی دوم اعضای آن از ایتالیا رفته و به نیروی دریایی سلطنتی انگلستان پیوستند و با نازی‌ها جنگیدند. این هسته با تشکیل اسرائیل در سال 1948 هسته اولیه نیروی دریایی اسرائیل را تشکیل دادند تا عملیات مهاجرت غیر قانونی صهیونیست‌ها را با ایجاد نیروی رزمی دریایی از شهرک‌نشینان مهاجر ترکیب کند و در جنگ استقلال در سال 1948 نیز با اعراب جنگیدند.

یکسال بعد در مارس 1949، این واحد، به‌عنوان نیروی دریایی رژیم صهیونیستی زیر مجموعه ارتش صهیونیستی قرار گرفت.[2]


وظایف نیروی دریایی


سایت ارتش رژیم صهیونیستی (IDF)، 6 وظیفه را برای نیروی دریایی این رژیم بر می‌شمارد:

عملیات در دریا

یورش از دریا به خشکی

حفظ امنیت رژیم صهیونیستی و کسانی که تابعیت آن را دارند از مسیر دریا

به دست آوردن اطلاعات حیاتی که به شناخت تهدیدها کمک می‌کند

حفاظت از دارایی‌ها راهبردی رژیم صهیونیستی در دریا

تطبیق قابلیت‌های دریایی با قابلیت‌های تهاجمی و دفاعی زمینی و شرکت در فرآیند کلی تصمیم‌گیرهای جنگی[3]


پایگاه‌های نیروی دریایی رژیم صهیونیستی


برخلاف نیروی زمینی، نیروی دریایی اسرائیل به دلیل کوچکی، دارای پایگاه‌های متعدد نیست. این پایگاه‌های محدود که غیر از ستاد نیروی دریایی تعداد آنها 7 پایگاه است، در حیفا، اشدود و ایلات قرار دارند.

ستاد کل نیروی دریایی

این ستاد، در کمپ «رابین» (پایگاه ستاد کل، کریا) در تل‌آویو در نزدیکی ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی قرار دارد. نقش ستاد، تعیین خط مشی کلی نیروی دریایی است. در ستاد کل، اتاق کنترل، مراکز ارتباطات، واحدهای برنامه‌ریزی، واحد اطلاعات، واحد نیروی انسانی و واحد تدارکات قرار دارد که بر فعالیت‌های پایگاه‌های مختلف  نظارت می‌کند.

پایگاه حیفا

پایگاه دریایی حیفا (ב”ח) وظیفۀ دفاع از عرصۀ دریایی شمال را برعهده دارد. این پایگاه، بزرگ‌ترین پایگاه عرصۀ شمالی است و به‌عنوان بندر اصلی ناوگان کشتی‌های موشکی، ناوگان زیردریایی، ناوگان 914، واحد کوماندوهای دریایی و واحد مأموریت‌های زیر آب (یالتام) عمل می‌کند. این پایگاه همچنین دارای پست کنترل منطقه‌ای است که منطقه کنترل دریایی در شمال را در بر می‌گیرد. نقش اصلی قرارگاه و یگان‌های مستقر در آن، فعالیت‌های عملیاتی روزانه، انجام مأموریت همراه با نیروی هوایی و حفظ و ارتقای توان عملیاتی این منطقه است.

پایگاه اشدود

پایگاه اشدود، بر منطقه دریایی جنوبی دریایی مدیترانه را نظارت دارد. مأموریت اصلی این پایگاه، خنثی و مختل کردن تلاش برای حمله یا قاچاق از طریق دریاست. علاوه بر این، این پایگاه دفاع از بندر اشدود را که یکی از دروازه‌های دریایی مهم رژیم صهیونیستی است بر عهده دارد. این واحد شامل واحد امنیتی موسوم به 916 و یک واحد کوماندویی به اضافه واحد کنترل اشدود است که مسئول کنترل دریایی منطقه جنوبی است. این پایگاه به دلیل مجاورت با نوار غزه، در سال‌های اخیر، فعال‌ترین پایگاه دریایی ارتش صهیونیستی محسوب می‌شود.

پایگاه زیرت سوف (זי“ס)

این پایگاه که در بندر ایلات (ام الرشاش) در سواحل دریای سرخ قرار دارد، جنوبی‌ترین پایگاه نیروی دریایی رژیم صهیونیستی است. این پایگاه محل استقرار اسکادران امنیتی ناوگان 916 و یک واحد کوماندویی است. مأموریت اصلی این پایگاه حفظ امنیت مداوم، جلوگیری از نفوذهای تروریستی و آماده‌سازی برای درگیری است. پست کنترل نیروی دریایی مستقر در این پایگاه، مسئول کنترل نیروی دریایی در جنوب فلسطین اشغالی است.

پایگاه عتلیت

این پایگاه، واقع در جنوب حیفا در کنار بقایای یک قلعۀ صلیبی، محل استقرار یکی از زبده‌ترین یگان‌های ارتش اسرائیل، موسوم به شایت 13 (שייטת 13) یا همان کوماندوهای دریایی است. اعضای این واحد کوماندویی، از زمان پایان دورۀ آموزش‌های اولیه تا پایان یافتن تمام آموزش‌های تخصصی در این پایگاه حضور دارند.

پایگاه آموزشی نیروی دریایی (בה”ד 300)

این پایگاه در منطقه حیفا واقع شده است و دروازۀ ورود به نیروی دریایی رژیم صهیونیستی محسوب می‌شود. مأموریت این مرکز، صدور گواهینامه، صلاحیت و آموزش سربازان این شاخه از ارتش صهیونیستی است. در این مرکز، مرکز آموزش غواصی، مرکز تحقیق و گزینش نیروی دریایی و مدرسه فن‌آوری نیروی دریایی (‘צור ים) نیز قرار دارد.

پایگاه کشتی‌سازی

پایگاه کشتی‌سازی که در حیفا مستقر است ستون فقرات فنی نیروی دریایی محسوب می‌شود. کشتی‌سازی یک ارگان فنی- مهندسی است که وظیفه آن نگهداری از تمامی شناورها، سامانه‌های رزمی و سکوهای مختلف نیروی دریایی است. از راه‌اندازی، بازسازی، حفظ و نگهداری تمامی سامانه‌های و شناورهای نیروی دریایی بر عهدۀ این واحد است.

پایگاه تجهیزات و حمل‌ونقل (בצ“ת)

پایگاه تجهیزات در جنوب حیفا در منطقه تیرات کرمل قرار دارد، در واقع واحد تدارکات و ترابری نیروی دریایی محسوب می‌شود. وظیفه این پایگاه، ارائه خدمات تدارکات به کلیه واحدهای نیروی دریایی در تمام فلسطین اشغالی است. این پایگاه دارای انبارهای گسترده و پیشرفته است که در آن تمام تجهیزات مورد نیاز نیروی دریایی از لباس تا قطعات کشتی موجود است. این پایگاه در شرایط عادی و جنگی به واحدهای نیروی دریایی خدمات می‌دهد.[4]

مطلب مرتبط

 

پانوشت:

[1] الجیش الإسرائیلی مرکبات القوه و الانحطاط، رأفت خلیل حمدونه، أطلس للدارسات و البحوث، ص 37

[2] https://www.idf.il/אתרי-יחידות/זרוע-הים/אודות

[3] https://www.idf.il/אתרי-יחידות/זרוע-הים/אודות

[4] https://navy.idf.il/Article/3815

→ خواندن مطلب قبلی

محدودیت برای مسیحان اورشلیم از سوی اسرائیل

خواندن مطلب بعدی ←

امضای 140 هزار نفر پای طومار توقف جنگ

نوشتن نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *