یدیعوت آحارونوت: اسرائیل ممکن است بدون هماهنگی با واشنگتن به ایران حمله کند.
مقامات اسرائیلی معتقدند کشورشان قادر است به طور مستقل و بدون چراغسبز آمریکا به تأسیسات هستهای ایران حمله کند و معتقدند پنجره فرصت بهسرعت در حال بسته شدن است.
روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحارونوت به نقل از مقامات امنیتی نوشت که تلآویو معتقد است پنجره فرصت برای توقف برنامه هستهای ایران بهسرعت در حال بسته شدن است. برآوردها نشان میدهد که دستگاه نظامی علیرغم هشدارها مبنی بر اینکه موفقیت کامل مستلزم هماهنگی آمریکاست، اکنون توانایی عملیاتی برای انجام چنین حملهای را دارد.
به نوشته این روزنامه، محافل سیاسی و امنیتی اسرائیل بر این باورند که حمله به تأسیسات هستهای ایران نهتنها برای توقف پروژه هستهای است، بلکه میتواند به فروپاشی رژیم تهران نیز منجر شود.
نهاد امنیتی اسرائیل معتقد است که ایران در حال حاضر ضعیفترین وضعیت داخلی خود را تجربه میکند، اما بیش از هر زمان دیگری به داشتن سلاح هستهای نزدیک است. بر اساس برآوردهای اسرائیل، این امر مستلزم اقدام نظامی قاطع ظرف چند ماه است.
یدیعوت آحارونوت گزارش میدهد که اسرائیل یک طرح جامع برای حمله به سایتهای هستهای ایران، از جمله حملات هوایی و هماهنگی با فرماندهی مرکزی ایالات متحده، همراه با پشتیبانی سایبری و اطلاعاتی، آماده کرده است. بااینحال، این طرح پس از اعمال وتوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، متوقف شد و ترجیح داد به مذاکرات در حال انجام بین واشنگتن و تهران که با میانجیگری عمان در مسقط آغاز شد، فرصت دهد.
گمان میرود که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در دیدار اخیرشان در واشنگتن تلاش کرده بود ترامپ را از تصمیم خود منصرف کند، اما او بدون هیچ تعهد روشنی بازگشت. مقامات اسرائیلی همچنین ابراز ناامیدی کردهاند که دولت ایالات متحده هیچ چشمانداز روشنی از آنچه میخواهد از مذاکرات به جز جلوگیری از تولید بمب هستهای ایران، بدون رسیدگی به برچیدن کامل این برنامه، به دست آورد، ندارد.
در تلآویو، نگرانیها از این که ترامپ به دنبال امضای توافقی با ایران باشد که به طور موقت برنامه هستهای این کشور را در ازای لغو برخی تحریمها متوقف میکند، افزایش یافته است. اسرائیل این را یک امتیاز خطرناک میداند. عواقب این اقدام قابل ترس است، بهویژه اگر این توافق بهعنوان یک دستاورد دیپلماتیک در آستانه سفر آتی ترامپ به خاورمیانه ارائه شود.
رهبران اسرائیل خواستار آن هستند که هرگونه توافقی شامل برچیدن کامل زیرساختهای هستهای ایران، از جمله سانتریفیوژها و رآکتور آب سنگین آن، توقف توسعه کلاهک هستهای و حذف کامل ذخایر اورانیوم غنی شده ایران باشد.
با متوقف ماندن گزینه نظامی، اسرائیل در حال ارزیابی جایگزینهای کمهزینهتر است، از جمله حملات سایبری که زیرساختهای هستهای ایران را هدف قرار میدهند، مشابه آنچه در عملیات قبلی استاکسنت رخ داد. مدیر سیا اخیراً در جریان سفر خود به اسرائیل، در بحبوحه صحبتها در مورد آماده شدن حمله سایبری مشترک، این گزینه را مورد بحث قرار داد.
بااینحال، تحلیلگران بر این باورند که چنین عملیاتی ممکن است برنامه ایران را برای مدتی بدون حذف آن به تعویق بیاندازد که این امر باعث میشود که نهاد امنیتی اسرائیل بر این باور باشد که حمله نظامی همهجانبه تنها گزینه عملی باقی میماند.
بر اساس برآوردهای اطلاعاتی، ایران در حال حاضر دارای اورانیوم غنی شده 60 درصدی کافی برای ساخت چند