وای نت: گزینههای ارتش اسرائیل در غزه چیست؟ اولویت کدام است؟
یدیعوت آحارونوت شامگاه چهارشنبه گزارش داد که سرویسهای امنیتی اسرائیل به بررسی چهار سناریو برای جنگ جاری در نوار غزه که وارد نوزدهمین ماه خود شده است، ادامه میدهند.
به نوشته این روزنامه، سناریوی اول شامل دستیابی به آتشبس دائمی در ازای آزادی همه زندانیان است که گزینهای مطابق با شرایط حماس است. ارتش اسرائیل معتقد است که این سناریو میتواند یک پیروزی اخلاقی برای حماس باشد، زیرا مستلزم عقبنشینی کامل نیروهای اسرائیلی از نوار غزه و تضمین جلوگیری از از سرگیری درگیری است.
یدیعوت آحارونوت گزارش داد که رهبری امنیتی اسرائیل در حال حاضر با این گزینه مخالف است و آن را دارای خطرات سیاسی و امنیتی قابل توجهی میداند، تشویق به تکرار حملات مشابه حمله 7 اکتبر 2023، و تقویت آنچه اسرائیل استراتژی آدم ربایی مینامد را تقویت میکند. ارزیابیهای امنیتی و نظامی حاکی از آن است که تحقق شرایط حماس ممکن است استفاده از آدمربایی را بهعنوان ابزار فشار استراتژیک، نه تنها برای آزادی زندانیان مانند گذشته، بلکه برای تحمیل شرایط سیاسی بر اسرائیل، از جمله واگذاری قلمرو، تقویت کند.
سناریوی دوم شامل اجرای قراردادهای مبادله تدریجی است که شامل یک آتشبس موقت هفتهها یا ماهها میشود که برای شکل دادن به چشماندازی برای به اصطلاح روز بعد حکومت حماس در نوار غزه استفاده میشود.
اگرچه این سناریو مورد علاقه تصمیمگیرندگان اسرائیلی است، اما حماس آن را رد کرده و ضمانتهایی برای پایان جنگ و عقبنشینی کامل اسرائیل از غزه به عنوان بخشی از هرگونه معامله میخواهد.
سناریوی سوم شامل یک راه حل نظامی کامل است که شامل بسیج گسترده نیروهای ذخیره و یک حمله زمینی گسترده برای به دست گرفتن کنترل بیشتر نوار غزه، محاصره مناطق پرجمعیت و تخریب زیرساختهای مقاومت، بهویژه تونلها است.
با این حال، به نوشته این روزنامه، رهبران نظامی اسرائیل متوجه شدهاند که این گزینه با چالش های عملیاتی و سیاسی قابل توجهی روبهرو است، میتواند منجر به تلفات قابل توجهی در میان سربازان شود، جان گروگانها را به خطر بیندازد و اسرائیل را زیر بار مدیریت امور غیرنظامی در غزه قرار دهد که پیامدهای قانونی و بین المللی در پی خواهد داشت.
سناریوی چهارم که در حال حاضر محتملترین سناریو برای اجرا در نظر گرفته میشود، بر ادامه رویکرد فعلی تشدید تدریجی عملیات نظامی تکیه دارد و در عین حال اجازه ورود محدود و کاملاً کنترل شده کمکهای بشردوستانه به مناطق خاص را میدهد.
این سناریو در بحبوحه محاصره مداوم کمکها به نوار غزه از دوم مارس به وقوع پیوست. هدف آن افزایش فشار بر حماس و تحت فشار قرار دادن غزهها برای اعمال فشار داخلی بر جنبش برای پذیرش قرارداد تبادل اسرا یا برچیدن زیرساختهای نظامی آن است.
برآوردها تأیید میکند که ارتش اسرائیل ترجیح میدهد توزیع کمکها را به جای اینکه تحت مسئولیت مستقیم خود باشد، در اختیار طرفهای خارجی یا سازمانهای بینالمللی نگه دارد تا از تخلیه نیروهای مستقر در زمین و قرار دادن آنها در معرض خطرات امنیتی و عملیاتی جلوگیری کند.
به نوشته این روزنامه، ارتش اسرائیل به آمادهسازی طرحهای اضطراری در صورتی که مجبور شود در صورت کوتاهی آژانسهای بینالمللی بر توزیع کمکها نظارت کند، ادامه میدهد، اما ترجیح میدهد تا حد امکان از این سناریو اجتناب کند.
این روزنامه گزارش داد که ایال زمیر، رئیس ستاد ارتش، طی چند هفته گذشته از زمان تصدی وظایف خود، سلسله جلساتی را برگزار کرد که منجر به تدوین ارزیابی به روز شده از وضعیت شد که توسط وزیر دفاع اسرائیل کاتص تأیید شد.
بر اساس این گزارش، این ارزیابی محدودیتهای سیاسی و نظامی اعمال شده بر اسرائیل در شرایط کنونی را در نظر میگیرد و هدف آن استخراج گزینههای عملیاتی است که ارتش به کابینه سیاسی – امنیتی ارائه میکند. این روزنامه خاطرنشان کرد که ارتش سه طرح عملیاتی اصلی را آماده کرده است که تنها یکی از آنها مستلزم بسیج گسترده نیروهای ذخیره است.