جایگاه سیاسی اسرائیل در حال فروپاشی است و خسارت به اقتصاد میتواند به میلیاردها دلار برسد.
۵۹۲ روز پس از وقوع ۷ اکتبر، وضعیت انسانی در نوار غزه بار دیگر در سراسر جهان خبرساز شده است و اسرائیل از نظر جایگاه سیاسی و بینالمللی به پایینترین نقطه خود رسیده است. برخی از مهمترین دوستان اسرائیل در جهان، یعنی انگلیس، فرانسه و کانادا، روز دوشنبه تهدید کردند که در صورت ادامه جنگ در غزه ، تحریمهایی را اعمال خواهند کرد و کمتر از یک روز بعد، انگلیس لغو مذاکرات در مورد توافق تجارت آزاد آینده با اسرائیل، احضار سفیر این کشور در لندن، برای توبیخ و تحریم چندین شهرکنشین را اعلام کرد.
از سوی دیگر، مقامات کاخ سفید از دولت اسرائیل ابراز ناامیدی کردند و ادعا کردند که این دولت تنها دولتی است که برای پیشبرد یک توافق جامع تلاش نمیکند.
اظهارات و اقداماتی که در حال حاضر علیه اسرائیل اتخاذ میشود، میتواند پیامدهای اقتصادی شدیدی نیز داشته باشد، برای مثال، انگلیس یکی از شرکای تجاری اصلی اسرائیل است و حجم تجارت با آن به حدود 9 میلیارد پوند میرسد. توافق با آن برای صنعت فناوری پیشرفته بسیار حیاتی است و قرار بود توافق جدید حوزههای جدیدی را شامل شود. علاوه بر این، تهدید اروپا برای لغو توافقنامه همکاری دیرینه با اسرائیل حتی غیرمعمولتر است، این خطری به ارزش دهها میلیارد دلار است.
همیش فالکونر، وزیر امور خاورمیانه انگلیس، گفت:در گفتوگوی توبیخی با هوتوولی، من مخالفت انگلیس را با گسترش عملیات نظامی در غزه و افزایش خشونت و ارعاب توسط شهرکنشینان اسرائیلی علیه جوامع فلسطینی در کرانه باختری روشن کردم. او گفت: انگلیس در این شرایط بیتفاوت نخواهد ماند.
علاوه بر این، فرانسوا بایرو، نخستوزیر فرانسه، شب گذشته گفت که پاریس، لندن و اتاوا به طور مشترک تصمیم گرفتهاند که با آنچه در نوار غزه میگذرد مخالفت کنند و به طور مشترک یک کشور فلسطینی را به رسمیت بشناسند. تهدید فوقالعاده از سوی سه ابرقدرت در واقع شدیدترین پیامی است که تاکنون علیه اسرائیل تدوین شده است و آن را به یک کشور تعیینشده تبدیل میکند.
برخلاف گذشته، دولتهای راستگرا در اروپا نیز بهشدت علیه رویکرد سیاسی اسرائیل موضع میگیرند. برای مثال، هلند کشوری بود که بحث لغو توافقنامه همکاری بین اتحادیه اروپا و اسرائیل را آغاز کرد. کایا کالاس، معاون سیاسی اتحادیه اروپا، گفت: این به اسرائیل بستگی دارد، این تصمیم قابل برگشت است. حداقل ۱۷ کشور از درخواست هلند حمایت و ۹ کشور با آن مخالفت کردند. وزیر امور خارجه دولت راستگرای ایتالیا آخر هفته گفت که ما نمیخواهیم دیگر شاهد رنج مردم فلسطین باشیم. باید به دولت اسرائیل بگوییم دیگر بس است!
یکی از نگرانکنندهترین موارد، واکنش آمریکا به این تحولات است. آمریکا بارها در حمایت از اسرائیل موضع دفاعی گرفته است، اما اکنون سکوت کرده و اسرائیل عملاً تنها ایستاده است. پس از تهدیدهای تحریمی از سوی انگلیس، فرانسه و کانادا، هیچ بیانیه محکومیتی از سوی واشنگتن منتشر نشده است، و اگر در گذشته کسانی بودند که میگفتند ترامپ اسرائیل را زیر اتوبوس انداخت، اکنون به نظر میرسد که این موضوع در عرصه سیاسی و بینالمللی نمود عملی پیدا کرده است.
تحلیلگر سیاسی وای نت در ادامه نوشت: سوال اصلی که اکنون مطرح میشود این است که اگر درخواستها برای پایان دادن به جنگ به شورای امنیت سازمان ملل برسد، ایالات متحده چه خواهد کرد؟ آیا او مانند گذشته از حق وتوی خود استفاده خواهد کرد؟ به یاد خواهیم آورد که دولت ترامپ بارها اعلام کرده است که از اسرائیل دفاع خواهد کرد، اما رویدادهای مختلف و تنشهای فراوان میتواند بر تصمیم آمریکا تأثیر بگذارد. اخیراً گزارش شده است که ترامپ صبرش را از دست داده یا ناامید شده است و حتی تهدید به رها کردن کرده است.
یک منبع وزارت امور خارجه دیشب به واینت گفت: ما با یک سونامی سیاسی واقعی روبهرو هستیم که فقط بدتر خواهد شد. ما در بدترین وضعیتی هستیم که تا به حال داشتهایم. این بسیار بدتر از یک فاجعه است، دنیا با ما نیست. به گفته او، از نوامبر ۲۰۲۳، مردم جهان فقط کودکان فلسطینی مرده و تخریب خانهها را بر صفحه تلویزیونهای خود دیده است و از این بابت خسته شدهاند.
اسرائیل هیچ راه حلی، هیچ تدبیری برای روز بعد، و هیچ امیدی ارائه نمیدهد. فقط مرگ و ویرانی. تحریم خاموش ابتدا اینجا بود و فقط تشدید خواهد شد. ما نباید این را ساده بگیریم. هیچ کس نمیخواهد با اسرائیل شناخته شود.
نویسنده مقاله در پایان خاطرنشان کرد که اینگونه بود که اسرائیل به پستترین جایگاه سیاسی و بینالمللی خود رسید.
پیوند خبر: https://www.ynet.co.il/news/article/bylyteqzee#google_vignette