سلسله‌گفتارها درباره یمن (3)؛ آینده رویارویی اسرائیل و یمن

سلسله‌گفتارها درباره یمن؛ رویارویی اسرائیل و حوثی‌ها به کجا خواهد کشید؟

در ادامه سلسله گفتارهای یمن، موضوع آینده رویارویی رژیم صهیونیستی و یمن مورد بحث و بررسی قرار می‌دهیم.

روزنامه صهیونیستی اورشلیم پست با اشاره به آمادگی‌های انسانی عظیم در یمن برای ادامه حمایت از فلسطین و نیز عدم تأثیر حملات رژیم صهیونیستی علیه یمن، نوشت حضور این کشور در هرگونه رویارویی آینده، حامل شگفتی‌های جدید فراوانی خواهد بود.

تنها 12 روز از حملۀ وحشیانۀ رژیم صهیونیستی به نوار غزه گذشته بود که نیروهای مسلح یمن در 19 اکتبر 2023 اعلام کرد، در حمایت از فلسطین و غزه، کشتی‌های رژیم صهیونیستی در دریای سرخ را هدف قرار خواهد داد.

این حملات به مرور به تمام کشتی‌هایی که به سمت فلسطین اشغالی در حرکت بودند تسری یافت. با تشکیل ائتلافی از سوی ایالات متحده و کشورهای اروپایی، یمنی‌ها حملاتی را علیه این ائتلاف شکل دادند. آنها در جریان این اقدام، حملات خود را به اقیانوس آرام و دریای مدیترانه گسترش دادند و سرانجام اقدام پهپادی و موشکی مستقیم علیه رژیم صهیونیستی را در دستور کار خود قرار دادند. رژیم صهیونیستی نیز در دفعات معدودی اقدام به حملۀ هوایی به یمن کرده است.

به‌جز 2 ماه آتش‌بسی که در ماه‌های ابتدایی سال 2025 میلادی برقرار شد و به تبع آن حملات یمن نیز متوقف شد، درگیری بین یمن و رژیم صهیونیستی تا کنون که 20 ماه از جنگ در نوار غزه گذشته، ادامه دارد؛ مقاومت یمن اعلام کرده تا زمانی که جنگ در غزه متوقف نشود و محاصرۀ این باریکه خاتمه نیابد، حملات خود را ادامه خواهد .[1]

حال باتوجه‌به این شرایط درگیری سؤال این است که این درگیری تا چه زمانی ادامه خواهد یافت؟ برنامه‌های احتمالی آیندۀ مقابلۀ رژیم صهیونیستی با یمن چیست؟

برنامه‌های احتمالی

تجربۀ 20 ماه گذشته، نشان داده است یمن در هیچ شرایطی، جز برقراری آتش‌بس، از حملات خود، دست برنخواهد داشت. از سوی دیگر رژیم صهیونیستی نیز به دلیل ضرباتی که از نیروهای مسلح یمن دریافت کرده، به آسانی از کنار یمن نخواهد گذشت و قطعاً به گونه‌ای عمل خواهد کرد که یمن در آینده، برای این رژیم، تهدید نباشد؛ لذا محتمل‌ترین سناریوهای موجود در خصوص درگیری بین رژیم صهیونیستی و نیروهای مسلح یمن به شرح زیر است:

1. استمرار جنگ در نوار غزه و تداوم درگیری

محتمل‌ترین گزاره در خصوص آینده درگیری بین یمن و رژیم صهیونیستی، تداوم وضعیت موجود است. صهیونیست‌ها برای استمرار و تشدید عملیات زمینی در نوار غزه طرح‌های جدیدی را به میدان آورده‌اند. این بدان معنی است که رژیم صهیونیستی حتی با فشار آمریکا، قصد پایان دادن به جنگ را ندارند. از سوی دیگر یمنی‌ها نیز در طول جنگ تحت هیچ فشاری، حاضر به پایان دادن به حملات خود نشده‌اند. ناگفته نماند که یمنی‌ها هم ائتلافی که ایالات متحده تشکیل داده بود و هم خود آمریکایی‌ها را مجبور به عقب‌نشینی کرد؛ لذا با شرایط موجود، به دلیل استمرار جنگ در غزه، این درگیری نیز ادامه خواهد یافت.

نکتۀ مهم در این برنامه این است که حملات یمنی‌ها به سرزمین‌های اشغالی از خسارت و تلفات سنگین برخوردار نیست. بالاترین خسارتی که صهیونیست‌ها از این حملات دریافت کرده، لغو پرواز شرکت‌های بزرگ هواپیمایی بوده که با برخی گزینه‌های جایگزین تا حدی جبران شده است. به همین دلیل، این عامل موجب می‌شود صهیونیست‌ها و آمریکایی‌ها برای قطع حملات یمن وارد اقداماتی شبیه به آنچه در لبنان و غزه انجام می‌دادند، نشوند. هرچند که تا اینجای جنگ، مسیری برای اقدامات مشابه لبنان و غزه در اختیار نداشته‌اند. اما اگر حملات یمنی‌ها از خسارات سنگین‌تری برخوردار می‌بود، احتمال ورود به گزینه‌های سخت‌تر نیز وجود داشت.[2]

2.پایان جنگ در نوار غزه، قطع حملات یمن، استمرار حملات رژیم صهیونیستی

باتوجه‌به فشاری که این روزها از سوی آمریکا و کشورهای اروپایی به رژیم صهیونیستی وارد می‌شود، پیش‌بینی کارشناسان و تحلیلگران بر این است که جنگ در غزه در حال نزدیک شدن به روزهای پایانی خود است.

اگر جنگ در نوار غزه پایان یابد، یمنی‌ها نیز حملات خود را متوقف می‌کنند. البته یک نقطۀ مبهم در خصوص حملات یمن وجود دارد. یمنی‌ها در ابتدای حملات خود، پایان محاصرۀ غزه را نیز به‌عنوان یکی از شروط پایان دادن به حملات خود علیه رژیم صهیونیستی ارائه کرده بودند. آنها در آتش‌بسی که در ماه‌های نخستین سال 2025 برقرار شد، شرط پایان محاصره را مطرح نکرده، حملات خود به سرزمین‌های اشغالی را متوقف کردند. حال باید دید که آیا با پایان حملات رژیم صهیونیستی، آیا آنها به حملات خود پایان خواهند داد یا تا محقق نشدن شرط پایان محاصرۀ نوار غزه، به حملات خود ادامه می‌دهند؟

اما احتمال اینکه صهیونیست‌ها به حملات خود علیه یمن پایان دهند، چندان قوی نیست. صهیونیست‌ها در جریان جنگ پس از طوفان الاقصی تلاش کردند با جدا کردن میدان‌های درگیری، جداگانه به سراغ اعضای محور مقاومت بروند. تنها عضو محور مقاومت که صهیونیست‌ها با آن در این جنگ رودررو نشده‌اند، یمنی‌ها هستند. به نظر می‌رسد صهیونیست‌ها به‌محض خلاص شدن از میدان غزه، تلاش کنند تهدید انصارالله را که بیش از سایر اعضای مقاومت آزارشان داد، از بین برده یا از شدت آن بکاهند.[3]

3. پایان جنگ در نوار غزه، قطع درگیری یمن و رژیم صهیونیستی

سومین برنامه محتمل این است که با پایان یافتن جنگ در نوار غزه، یمن به حملات خود پایان دهد و صهیونیست‌ها نیز حملات خود را علیه یمن ادامه ندهند. از آنجا که فضای داخلی رژیم صهیونیستی دچار تزلزل شده است، این طرح محتمل است.

در حال حاضر میزان مخالفت با جنگ در سرزمین‌های اشغالی در حال افزایش است و از آن مهم‌تر، کابینۀ نتانیاهو از درون ضعیف شده است. اختلاف خریدی‌ها با دیگر اعضای کابینه، بر سربازی رفتن دانشجویان دینی خریدی، موجب تهدید خروج خریدی‌ها از کابینه شده است. در صورت سقوط کابینۀ نتانیاهو، نه تنها احتمال پایان جنگ در نوار غزه تقویت خواهد شد بلکه احتمال اقدام علیه یمن، پس از فروپاشی کابینه چندان قوی نخواهد بود، چرا که نخست‌وزیر در زمان فروپاشی ائتلاف کابینه، نخست‌وزیر موقت است و اختیار آغاز حملات جدید را نخواهد داشت.[4]

نتیجه‌گیری

در شرایط کنونی تا یک سال آینده، احتمال تداوم وضعیت موجود بسیار بالا است؛ زیرا هم صهیونیست‌ها عزم استمرار جنگ در غزه را دارند و هم یمن آماده است تا به حملات خود ادامه دهد. صهیونیست‌ها هیچ ابزار بازدارنده‌ای برای توقف این حملات ندارند. اما شرایطی وجود دارد که می‌تواند با اعمال فشار بر صهیونیست‌ها، جنگ را در غزه خاتمه دهد که این اتفاق، مساوی با پایان حملات یمن خواهد بود.

اگر دولت فعلی‌ پس از پایان جنگ در غزه بر سر کار باشد، صهیونیست‌ها قطعاً تلاش خواهند کرد با حمله به یمن، تهدید این کشور را علیه خود از بین برده یا دست‌کم کاهش دهند؛ اما درصورتی‌که دولت فعلی رژیم صهیونیستی منحل شده باشد، احتمال اقدام علیه یمن بسیار ضعیف خواهد شد.

مهم‌ترین خطری که در حال حاضر در تمام این برنامه‌ها یمن را تهدید می‌کند، این است که صهیونیست‌ها اقدامی شبیه به ترور فرماندهان مقاومت در غزه و لبنان را برای فرماندهان و رهبران مقاومت یمن بتوانند اجرا کنند.

 

لینک مرتبط: سلسله‌گفتارها درباه یمن

پانوشت:

[1] موقف الیمن مع فلسطین لیس ترفاً وإنما التزاما راسخا فی ظل تخاذل عربی معیب

http://www.yemen-nic.info/news/detail.php?ID=78183

[2] הפנטגון חווה ירידה במודיעין בנוגע לתימן

https://heb.alkhanadeq.com/post/381/הפנטגון-חווה-ירידה-במודיעין-בנוגע-לתימן

[3] כ”ץ: “נטפל בראשי החות’ים בצנעא ובכל מקום בתימן”

https://www.jdn.co.il/video/2324430/

→ خواندن مطلب قبلی

سلسله‌گفتارها درباره یمن (2)؛ رفتارشناسی مردم یمن

خواندن مطلب بعدی ←

پیشتازی نتانیاهو در نظرسنجی‌ها

نوشتن نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *