نقشه شوم کاتص؛ حبس دسته جمعی در ویرانههای رفح خشم بینالمللی را برانگیخت.
طرح مخرب کاتص برای ایجاد یک شهر به اصطلاح بشردوستانه بر روی ویرانههای شهر کاملاً ویرانشده رفح در جنوب نوار غزه، جنجال گستردهای را در خاورمیانه برانگیخته است.
این طرح که اوایل این هفته توسط کاتص، وزیر دفاع اسرائیل، اعلام شد، مخالفتهای بینالمللی را برانگیخته و سوالات پیچیده عملی و حقوقی را مطرح کرده است.
کاتص گفت که یک شهر بشردوستانه برای اسکان صدها هزار فلسطینی تأسیس خواهد شد. خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که این عملیات با انتقال ۶۰۰ هزار فلسطینی از مجتمع بشردوستانه مواسی آغاز خواهد شد و هدف آن انتقال همه ساکنان غزه به آنجا است.
کاتص توضیح داد که هر کسی که وارد شهر شود، دیگر نمیتواند آن را ترک کند. به گفته کاتص، ارتش اسرائیل قادر خواهد بود در طول آتشبس ۶۰ روزه با حماس، این شهر بشردوستانه را بسازد.
در همین حال، اسرائیل قصد دارد از این شهر بشردوستانه برای تشویق ساکنان غزه به مهاجرت به خارج از نوار غزه استفاده کند.
این شهر بر روی ویرانههای رفح ساخته خواهد شد که تقریباً تمام ساختمانهای آن ویران شدهاند. این شهر بین محورهای فیلادلفیا و موراگ قرار خواهد گرفت که هر دو تحت کنترل نظامی اسرائیل هستند و به اسرائیل اجازه کنترل عملیاتی را میدهند. خود شهر شامل تعداد زیادی چادر و ساختمانهای دائمی خواهد بود و زیرساختها در آنجا ساخته خواهند شد.
اسرائیل بیشتر کمکهای بشردوستانهای که از طریق هوایی به نوار غزه منتقل میشود را با این هدف که ساکنان غزه را به این منطقه بیاورد، به داخل شهر منتقل خواهد کرد.
جامعه بینالمللی بهسرعت به طرح جدید اسرائیل واکنش نشان داد و چندین کشور بزرگ نارضایتی خود را ابراز کردند.
دیوید لامی، وزیر امور خارجه انگلیس، اعلام کرد که دولت وی با طرح کاتص مخالفت خواهد کرد. وی گفت: من از اظهارات کاتص شگفتزده شدم. آنها با جهتی که ما در پیش گرفتهایم و نزدیکی ما به آتشبس در تضاد هستند. او افزود که این طرح را در چارچوب بشردوستانه جدی نمیبیند.
قطر نیز این هفته مخالفت خود را با این طرح اعلام کرد: سخنگوی وزارت امور خارجه قطر گفت: ما به روشنی اعلام کردهایم که با آواره کردن فلسطینیها یا انتقال آنها به خارج از سرزمینهایشان مخالفیم.
یک مقام ارشد اماراتی به صراحت اعلام کرد که با هرگونه تلاش برای آواره کردن فلسطینیها مخالف است. همانطور که انتظار میرفت، حماس نیز این طرح را محکوم کرد.
کانال ۱۲ اسرائیل گزارش میدهد که علاوه بر مشکلات عملی و فشارهای دیپلماتیک، طرح جدید همچنین سوالات حقوقی پیچیدهای را مطرح میکند و ممکن است با قوانین بینالمللی در تضاد باشد. مشکل حقوقی در چندین جنبه از این طرح، از انتقال ساکنان به شهر گرفته تا ممنوعیت ترک آن و تشویق به مهاجرت از غزه نهفته است.
پروفسور یووال شانی، رئیس دپارتمان حقوق بینالملل عمومی در دانشگاه عبری، گفت: طرح ایجاد منطقه بشردوستانه است که از منظر حقوق بینالملل آشکارا غیرقانونی است. مشکل، قبل از هر چیز، در جابهجایی اجباری مردم در یک منطقه جنگی است که تا حدی عاری از رژیم اسرائیل است. این چیزی است که عموماً طبق قانون مجاز نیست، مگر در موارد استثنایی بسیار خاص، مانند نیاز فوری عملیاتی.
شانی ادعا میکند که تشویق ساکنان غزه به نقل مکان به این شهر پس از ورود کمکهای بشردوستانه، طبق قوانین بینالمللی نوعی اجبار محسوب میشود. او همچنین افزود که جابهجایی مکرر ساکنان غزه از مکانی به مکان دیگر در طول جنگ، وضعیت حقوقی را پیچیدهتر میکند.
دومین مسئلهای که مشکلات قانونی ایجاد میکند، ممنوعیت خروج از شهر است. شانی میگوید: حتی اگر امکان تخلیه مردم در طول جنگ وجود داشته باشد، تخلیه باید موقت باشد و امکان بازگشت وجود داشته باشد. آنچه در این طرح مطرح شده، یعنی جلوگیری از خروج آنها از شهر، غیرقانونی است. مردم را نمیتوان زندانی کرد؛ این نقض قوانین بینالمللی است.
علاوه بر این، به گفته شانی، تشویق ساکنان فلسطینی به مهاجرت از غزه از منظر حقوق بینالملل مشکلساز است: مردم را نمیتوان مجبور یا به طور فعال تشویق به ترک آنجا کرد. ایجاد انگیزههای مثبت برای مهاجرت بسیار مشکلساز است، درحالیکه انگیزههای منفی، اجبار غیرقانونی محسوب میشوند.
شانی درباره پیامدهای احتمالی اجرای این طرح هشدار میدهد و میگوید برخی از جنبههای آن میتواند تحت قوانین کیفری بینالمللی قرار گیرد و جنایت جنگی محسوب شود. او هشدار داد که این میتواند یک جبهه قانونی جدید برای اسرائیل ایجاد کند.
پیوند خبر: https://www.mako.co.il/news-specials