شین بت: ما در کارزارمان برای جلوگیری از جاسوسی اسرائیلیها برای ایران شکست خوردیم!
حدود دو سال است که شین بت برای جلوگیری از پدیده صدها اسرائیلی که موافقت خود را برای تماس با سازمانهای اطلاعاتی ایران اعلام کردهاند، از جمله افرادی که موافقت خود را برای همکاری با آنها و خیانت به کشور اعلام کردهاند، تلاش کرده است.
با وجود موفقیت شین بت در خنثی کردن و دستگیری مظنونین، این سازمان در ماموریت خود برای جلوگیری از جاسوسی اسرائیلیها شکست خورده است. به نظر میرسد به همین دلیل است که شین بت و اداره رسانه ملی دفتر نخستوزیر تصمیم به راهاندازی یک پویش تبلیغاتی ملی استثنایی و بیسابقه با عنوان پول آسان، بهای بالا گرفتهاند.
در یکی از ویدئوهای پخششده، مردان جوانی در حال خوشگذرانی و نوشیدن آبجو در یک کافه دیده میشوند. یک مرد جوان جدی ظاهر میشود و میپرسد: برای پنج هزار شِکِل آیا این معادل خراب کردن زندگی شماست؟ ارائه اطلاعات به دشمن یک جرم امنیتی جدی است که مجازات آن حبس ابد است. به دشمن ایرانی کمک نکنید. اگر درخواست جدیدی به صورت آنلاین دریافت کردید، آن را به پلیس اسرائیل گزارش دهید.
این پویش یک روز پس از آن آغاز شد که کیفرخواست دیگری علیه یک سرباز به جرم ارتباط با یک عامل خارجی و ارائه اطلاعات به دشمن صادر شد. این سرباز، با اطلاع قبلی، در طول جنگ با نهادهای ایرانی ارتباط برقرار کرده و در ازای دریافت مبلغی پول، اطلاعاتی در مورد رهگیری موشکها، سامانه گنبد آهنین و پرتاب موشکهای ایرانی در اختیار آنها قرار داده است.
طبق گزارش شین بت و وزارت دادگستری، سال گذشته بیش از ۲۵ مورد از موافقت اسرائیلیها برای جاسوسی برای ایران کشف و بیش از ۳۵ کیفرخواست جدی علیه آنها صادر شد. در واقع، تعداد پروندههای جاسوسی از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ دو برابر شده است.
تقریباً ۱۰۰۰ اسرائیلی هستند که توسط آژانسهای جاسوسی ایران، عمدتاً از طریق رسانههای اجتماعی، با آنها تماس گرفته شده است. تاکنون، تنها یک نفر محکوم شده است: موتی مامان، ۷۲ ساله، تاجر ورشکسته اهل اشکلون که به ۱۰ سال زندان محکوم شد. بقیه در انتظار محاکمه هستند.
برخی درخواستهای ایران را نادیده گرفتند یا رد کردند. برخی دیگر اجابت کردند اما قادر به کار نبودند زیرا بازرسان شین بت با آنها تماس گرفتند و آنها را از ادامه رابطه برحذر داشتند. با این حال، تعداد قابل توجهی با پول آسان پیشنهادی وسوسه شدند و ماموریتهای درخواست شده از آنها را انجام دادند.
این نحوه کار است. به آنها چند صد شِکِل برای یک کار ساده پیشنهاد میشود، مانند کشیدن یک تصویر گرافیکی و نگه داشتن یک پلاکارد علیه نتانیاهو و دولت، یا آتش زدن یک ماشین، فیلمبرداری از این اقدامات و ارسال آنها به اپراتورها یا فیلمبرداری. این آغاز فرآیندی است که در اصطلاح حرفهای بهعنوان «به دام انداختن» شناخته میشود. پس از آن کارهای پیچیدهتری مانند عکاسی از اماکن نظامی، به دست آوردن آدرس و اطلاعات در مورد نخست وزیران، وزرای دفاع، فرماندهان ارشد نظامی و دانشمندان هستهای و تلاش برای ترور آنها انجام میشود.
ستوننویس هاآرتص در ادامه نوشت: این بیماری مانند یک بیماری همه گیر در سراسر جامعه اسرائیل در تمام سطوح و اقشار شیوع پیدا کرده است و وجه مشترک همه آنها طمع است.
از زمان تأسیس دولت، جاسوسان و خائنین در اسرائیل فعالیت داشتهاند، امنیت کشور را نقض کردهاند و خسارات قابل توجهی به بار آوردهاند. این افراد شامل لوی لوی از شین بت، زئیو آونی از وزارت امور خارجه و موساد، وکیل دادگستری از وزارت دفاع، مارکوس کلینگبرگ از مؤسسه بیولوژیکی در نس زیونا، شبتای کالمانوویچ که سعی در نزدیک شدن به نخستوزیر گلدا مایر داشت و بن زگیر از موساد میشوند.
لیست فوق ناقص است. موارد جدی وجود داشت که پنهان شده بود. اکثر آنها، به استثنای زگیر، به دلایل سیاسی و ایدئولوژیک در خدمت اتحاد جماهیر شوروی و سازمانهای اطلاعاتی اقماری آن در اروپای شرقی عمل میکردند.
این بار، انگیزه یکی است: طمع. در واقع، اکثر جاسوسانی که تاکنون دستگیر شدهاند، به اسرار نهادهای امنیتی دسترسی نداشتهاند، بنابراین آسیب آنها نسبتاً جزئی بوده است. اما شین بت که مسئول خنثی کردن جاسوسی است، از این موضوع آسوده خاطر نیست و شین بت نگران است.
در ابتدا، آنها معتقد بودند که همدستان دشمن از حاشیه جامعه هستند، اما تعداد فزایندهای از اسرائیلیها که میتوان آنها را عادی و از جریان اصلی جامعه نامید، حتی در طول جنگ با ایران، در حال برقراری ارتباط با ایرانیها هستند.
وقتی یک مقام دولتی نیاز به انجام یک کمپین آگاهیبخشی در مورد چیزی که بدیهی است، دارد، این نشانه شکست است. این نشانه آن است که بازدارندگی کارساز نیست و کسانی هستند که حاضرند به راحتی قانون را زیر پا بگذارند.
در واقع، وقتی شین بت مجبور است التماس کند و بگوید: جاسوسی نکنید و خیانت نکنید، این نشانه یک دولت شکستخورده است که جامعهاش در هر زمینهای در حال فروپاشی است.
این جامعهای است که در آن هر تابو شکسته شده است؛ زیرا مردم این احساس را دارند که قانونی وجود ندارد، قاضیای وجود ندارد و محله هر کسی متعلق به هر کسی است که میخواهد، فرد متوجه میشود که باید به نیازهای خود رسیدگی کند زیرا دولت و مقامات به او اهمیتی نمیدهند.
پدیده جاسوسی برای ایران، نشانهای از فقدان، فروپاشی ارزشها و هنجارهای اساسی جامعه، مانند همبستگی، حمایت متقابل و هماهنگی است. جامعهای که اعضای آن از یکدیگر بیگانه شدهاند و دیگر سرنوشت مشترکی را احساس نمیکنند، قادر به متوقف کردن کمپین شین بت برای مهار این پدیده نخواهد بود.
پیوند خبر: https://www.haaretz.co.il/blogs/yossimelman/2025-07-20