موزه مجازی جدید با هدف هویتسازی و به ادعای حفظ میراث یهودی در سراسر جهان رونمایی شد.
موزه مجازی که بهعنوان موزه اتحاد شناخته میشود، با هدف حفظ داستانهای جوامع یهودی از شمال آفریقا، بالکان، آسیا و خاورمیانه، گذشته، حال و آینده را افتتاح شد.
اورشلیم پست مدعی شد که اولین موزه مجازی در نوع خود که به جوامع یهودی در سراسر جهان اختصاصیافته است توسط Alliance راهاندازی شده است. این موزه با نام Kol Yisrael Haverim (KIAH) فناوری سهبعدی پیشرفته را با داستانسرایی غنی تاریخی ترکیب میکند. این ابتکار که بهعنوان موزه اتحاد شناخته میشود، با حفظ داستانهای جوامع یهودی از شمال آفریقا، بالکان، آسیا و خاورمیانه، گذشته، حال و آینده را مرتبط میکند.
سازمان KIAH که در سال 1860 در فرانسه تأسیس شد، مدتهاست که از آموزش، برابری و ارزشهای یهودی دفاع کرده است. این موزه مجازی که به صورت 24 ساعته و رایگان در دسترس است، دارای صدها دستساختههای کمیاب، سند، عکس و داستانهای شخصی است که تجربهای همه جانبه را با تورهای مجازی و محتوای ویدیویی اصلی ارائه میدهد.
هانی ممرام، معاون کیا و متولی موزه، این موزه را گنجینه ملی فرهنگ و سنت توصیف کرد و افزود که این موزه بهعنوان پلی زنده بین نسلها عمل میکند. این موزه که به زبانهای عبری، اسپانیایی و فرانسوی فعال است، سعی میکند بازدیدکنندگان را با میراث خود پیوند دهد.
بهعنوان بخشی از مأموریت آموزشی سازمان، مدارسی در سرتاسر دیاسپورای یهودی ایجاد شد تا دسترسی به آموزش یهودیان را تضمین کند. از زمان تأسیس این سازمان، حدود 280 مدرسه مدارس یهودی در بالکان، خاورمیانه و شمال آفریقا تأسیس شده است.
به ادعای اورشلیم پست عکسی که اخیراً از اواخر دهه 1850 کشف شده است، نقش تأثیرگذار آموزش یهودیان در شهر تتوآن مراکش را روشن کرده است. این تصویر یاکوف تسافارتی، رهبر جامعه یهودی تتوآن را نشان میدهد که در جشن حنوکا در مدرسه آلیانس صحبت میکند.
جامعه تتوآن که زمانی بزرگترین جامعه مراکش اسپانیا بود، از شبکهای فرهنگی و آموزشی قوی برخوردار بود. تا سال 1949، بیش از 7600 یهودی از مجموع 14000 نفر در منطقه را تشکیل میداد. مدارس آلیانس با حضور صدها دانشآموز در اوج خود، نقش اساسی در حفظ میراث و هویت یهودی داشتند.
ازآنجاییکه امواج بزرگ مهاجرت تعداد جامعه را در دهه 1950 کاهش داد، این عکس بهعنوان یادآوری تلخ از تتوآن است. هدف موزه آتی حفظ چنین داستانهایی است و هانی ممرام، معاون مدیر اتحاد، این نمایشگاه را بهعنوان گواهی زنده برای آموزش، برابری و مسئولیت اجتماعی توصیف میکند.
در ایران، تأسیس مدارس آلیانس نقطه عطفی برای جامعه یهودی در دوران سختی بود. در سال 1889، پس از درخواست خاخام اسحاق، رهبر یهودیان ایران، اولین مدرسه KIAH در تهران افتتاح شد. این مدرسه با حمایت ناصرالدین شاه قاجار به 400 دانشآموز در سال اول تحت مدیریت جوزف کازز آموزش داد.
این شبکه بهسرعت گسترش یافت، با هفت مدرسه تنها در تهران و 27 مدرسه دیگر در شهرهایی مانند اصفهان، همدان و کرمانشاه که سالانه 1800 دانشآموز را آموزش میدادند. یک مدرسه دخترانه در سال 1899 تأسیس شد و تا سال 1917، مطالعات عبری و یهودیت در برنامه درسی ادغام شد.
اگرچه دوره سلطنت رضاشاه پهلوی در سال 1925 محدودیتهایی را اعمال کرد و زبان فارسی را مجبور کرد که به زبان آموزشی اجباری تبدیل شود، مدارس آلیانس سنگ بنای زندگی یهودیان در ایران باقی ماند. بسیاری تا انقلاب اسلامی 1978 به فعالیت خود ادامه دادند و میراثی ماندگار از آموزش و توانمندسازی جامعه یهودی بر جای گذاشتند.
KIAH از افرادی که روابط شخصی یا خانوادگی با مدارس اتحاد دارند میخواهد تا آثار، اسناد یا خاطرات را برای کمک به گسترش مجموعه روبه رشد موزه به اشتراک بگذارند. چایا نعمان، مشاور محتوای موزه گفت: ما معتقدیم که هر بازدیدکنندهای احساس خواهد کرد که این داستانها برای آنها جدید و عمیقاً شخصی است.
موزه آلیانس همچنین قصد دارد با مدارس، مورخان و سازمانهای یهودی در سراسر جهان همکاری کند و خود را بهعنوان یک منبع آموزشی و فرهنگی کلیدی معرفی کند.
پیوند خبر: https://www.jpost.com/israel-news/culture/article-833805